Полемика с повтарящи се числа в испанското Bonoloto

Два последователни тиража на Bonoloto в Испания, станаха повод за полемика, като разразилата се преди години в България, когато отново в последователни тиражи бяха изтеглени еднакви числа. Разликата със случката в България е, че там в Тото 6 от 42, изтеглените числа бяха идентични, докато сега в Bonoloto се повтарят седем от общо осемте изтеглени числа.

Числата от единия тираж бяха 8, 40, 47, 43, 23, 21 с допълнителни 26 и 7, а в другият 47, 40, 23, 8, 28 и 21 също с допълнителни 26 и 7.

Математическата вероятност това да се случи е толкова нищожна, че огромен брой участници изказаха скептичността си относно случката.

Както обяснява в профилът си в Инстаграм математикът, Santi García Cremade, вероятността за подобен резултат е 1 на 140 милиона, като за сравнение, вероятността да „ударите“ El Gordo от коледната лотария е 1 на 100 000.

Въпреки това, някои математици изказват мнение, че при теглене на произволни числа, има вероятност да се изтеглят едни и същи и едно подобно събитие им вдъхва доверие, понеже говори в подкрепа на произволността на случилото се. Тоест, самият факт че нещо такова се случва, въпреки нищожно малката вероятност то да се случи може да се разглежда като индикатор за достоверността на случилото се.

От Loterías y Apuestas del Estado изказаха становище, че става въпрос за рядко но обикновено съвпадение, като добавиха, че грешка или манипулация на системата са невъзможни.

За повече новини свързани с работа и живот в Испанния:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

заглавна снимка източник

коментирайте!