10 места, които задължително трябва да посетим в Мадрид

Трудно е да се правят списъци на места, които да посетим, когато говорим за град от ранга на Мадрид, но ако да речем, разполагате с ограничено свободно време и се налага посещението ви да се ограничи само до най-емблематичните места, то тогава този списък с десетте места, които задължително трябва да посетим, докато сме в Мадрид, ще ви свърщи чудесна работа.

Гран Виа (Gran Via)

Гран Виа е несъмнено най-известната улица на Мадрид. Театри, ресторанти, кафенета и магазини, преплитат пъстрите си шарки по неповторим начин, за да придадат неповторимия колорит на тази улица, чиято история датира от началото на миналия век, когато се появяват, някои от емблематичните ѝ сгради.

Много добра за снимки е сградата на Carrión (Карион), намираща се на площад Callao (Каяо), с един от най-разпознаваемите символи на града, рекламата на Швепс накичена като украса на покрива ѝ. За самата снимка, може да се качите до кафето намиращо се в сградата на El Corte Ingles (Ел Корте Инглес) на същият площад Каяо.

Освен през деня, улицата е много подходяща и за снимки в нощните часове, когато сградите и околните пространства, заблестяват с цялото си великолепие.

Пласа Майор (Plaza Mayor)

Пласа Майор се намира в центъра на Мадрид, досами Пуерта дел Сол (Puerta de Sol) заобиколена от сгради като емблематичната Casa de la Panadería а в самия център на площада се намира статуята на Фелипе III, подарък от дука на Флоренция.

Пуерта дел Сол (Puerta de Sol)

Един от най-известните испански площади е Пуерта дел Сол, намиращ се в самия център на града. Някои от най-важните и оживени улици на Мадрид, свършват или пресичат този площад.

Тук се намира статуята на Мечката и ягодовото дърво, символ на Мадрид, както и може би, най-разпознаваемият часовник в Испания, който традиционно бива показван в последните отлитащи минути на старата и първите на всяка нова година и това го превръща в едно от свръхпосещаваните места в новогодишната нощ.

Ел Ретиро (El Retiro)

И докато сме още в центъра на града, може да отскочим и до Ретиро, парка, в който атмосферата е уникална, караща те да изключиш тотално, че се намираш в центъра на най-големият испански град.

В случай, че времето е подходящо, може да наемете дори и лодка и да се насладите на приятна разодка с лодка в центъра на Мадрид.

Друга забележителност на парка е Ел Паласио де Кристал.

Прадо

Творби на Веласкес, Ел Греко, Рубенс, Гоя, Тициано, Ел Боско и още много големи майстори присъстват в този музей, притежаващ една от най-значителните колекции в света.

Музеят е отворен за посещения всеки ден от 10 до 20:00, с изключение на неделите и на празничните дни, когато затваря в 19:00.

Кралският Дворец (Palacio Real)

Кралският дворец е бившата официална резиденция на кралското семейство, допреди да я сменят с Двореца Сарсуела.

Дворецът е заобиколен от градините Сабатини и Кампо дел Моро, като последната предлага великолепен изглед към кралският дворец, много подходящ за снимки.

Заслужава си да разгледате и салоните на самият дворец, наред с кралската аптека и оръжейната.

Пуерта де Алкала (Puerta de Alcalá)

Една от петте кралски врати, даващи достъп до града в миналото, Ла пуерта де Алкала има формата на римска триумфална арка а името ѝ идва от това път водещ към Алкала де Енарес.

В началото на 19 век, Ла Пуерта де Алкала се превръща в един от най-разпознаваемите символи на Мадрид, присъствайки в голям брой изображения на града.

Катедралата Алмудена (Catedral de Santa María la Real de la Almudena)

Считана за най-важната религиозна сграда в Испания, Катедралата Алмудена, е първата катедрала, намираща се извън Рим осветена от Папа.

Катедралата се намира в центъра на историческата част на града и е издигната в чест на Дева Мария.

Темпло де Дебод (Templo de Debod)

Този античен египетски храм на възраст от 2200 години е подарен на Испания от Египет, по повод участието ѝ в опазването на храмовия комплекс Абу Симбел.

Ел Растро (El Rastro)

Включваме този открит пазар, в който може да намерите всичко и на всякаква цена, с уговорката, че може да се посети единствено в Неделя или в празничен ден, но затова пък разходката ще е увлекателно, уверяваме ви. Стискайте здраво портфейлите, не толкова за да ги пазите от джебчии, които със сигурност се навъртат и там, колкото от примамливите оферти, с които ще бъдете заляти.

Историята на пазара датира отпреди околко 400 години, така че може да успеета да уловите малко от духа на средновековен Мадрид.

Гастрономия

Ходите, където ходите, няма начин да не се сблъскате с местната кухня, която в много места се поднася на малки порции под формата на тапас. Тапеото по принцип е важна част от живота на испанците и една от най-привлекателните характеристики на местният туризъм.

Квартали като Латина, Чуека или Маласаня, разполагат с едни от най-подходящите барове и тераси за целта.

Често се случва да се организират рутас де тапео, в които учавстващите заведения публикуват предложенията си, давайки възможност на посетителите да вкусят няколко различни расионес де тапас на достъпна цена.

В случай, че живеете в Мадрид, може да оставите коментар, дали сте съгласни с този списък или има забележителност, която бихте добавили за сметка на друга.

А в случай, че сте посетили въпросните места използвайки, този скромен гид, ами надяваме се да сте си прекарали добре.

коментирайте!