10 места, които задължително да посетим в Барселона

Какво да посетя в Барселона?

Често се случва да тръгне към някое кътче на света и едва в последствие да си дадем сметка, че всъщност се нуждаем от нещо като гид и неминуемо си задаваме горният въпрос: Какви забележителности задължително трябва да видя в Барселона?

Споко, тук идваме ние, с този списък на десетте задължителни за посещение обекта в Барселона.

Ла Саграда Фамилия (La Sagrada Familia)

Незавършената епохална архитектурна творба на Антонио Гауди, е безспорно най-посещаваната, от туристи, точка на Барселона.

Строежът на тази катедрала започва през 1882г. а Гауди я поема в свои ръце една година по-късно, като оставя готови всички планове, за да могат бъдещите архитекти да я завършат.

От март до октомври, времето за посещения е от 9:00 до 20:00, а през останалите месеци до 18:00.

Ако възнамерявате да посетите Ла Саграда Фамилия, най-добре е да сте там рано сутринта, понеже опашките, които се формират, са по-дълги от бившите опашки за хляб в България (а това е много) и ограниченият брой билети се изчерпва бързо.

Лас Рамблас

Да отидете до Барселона и да не миенте по Лас Рамблас или Ла Рамбла, е като да отидете на море и да не слезете до плажа. Не че не може киснете в басейна или в някой бар, ама това може да го правите почти навсякъде, така че защо изобщо сте избрали море?

Мислъта ми е, че това е една от най-шарените и оживени улици в света и без значение, в колко часа ще решите да направите тази разходка, на Лас Рамблас винаги кипи живот.

По страничните улички отклоняващи се като малки поточета от река, може да се стигне до някои от митичните квартали като el Raval, el Born или el Gótico. Също така си струва да се разходите и до Plaza Real.

Barrio Gótico

Barrio Gótico е най-старият квартал на Барселона, като се смята, че началото му е поставено по времето на древен Рим, като все още могат да се различат останките на древният град Barcino.

През средновековието са издигнати множество сгради и дворци в готически стил, които наред с тесните улички и многобройните магазинчета и барове, превръщат Готическият квартал в едно чудесно място за разходка и тапео.

Сред някои от интересните места за посещение се нареждат еврейската махала, la iglesia de Santa Ana, la iglesia de Sant Felip Neri и съответно плацата със същото име, плаца Jaume, Els Cuatre Gats, el Palau del Bisbe, la plaza del Rey, Plaza Real, както и редица други интересни обекти.

Paseo de Gracia

По тази улица ще намерите много сгради и дворци изпълнени в модернистичен стил, част от тях проектирани от Гауди, както и множество ресторанти и магазини на някои от най-престижните марки в света.

El Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Болницата Santa Creu i Sant Pau, построена в периода 1902 – 1930 г. е една от няколкото сгради в Барселона, обявени за част от културното наследство на човечествотото под егидата на ЮНЕСКО.

Сградата е по проект на друго светило в архитектурата, Lluís Domènech i Montaner, като в издигането ѝ взема участие и неговият син, Pere Domènech i Roura.

Посещението трае около два часа, а всяка първа неделя от месеца е безплатно и това го превръща в едно от най-приятни места на Барселона, които може да посетите гратис.

El Born

Разположен между Vía Laietana и La Barceloneta, досами Ел Готико, се намира друг емблематичен квартал на Барселона – El Born. В тесните му средновековни улички, са се сгушили многобройни, ресторантчета, кафенета, магазини, както и нощни барове.

В този квартал е намерил подслон и музеят Пикасо, в който се съхранява най-важната колекция от младежкия период на художника.

Освен това, тук се намира и грандиозната базилика Санта Мария дел Мар, набрала доста популярност покрай La Catedral del Mar, която някои от вас, може и да са чели.

Park Güell

Парка Güell, местонаходящ се във високите части на Барселона, е друга от ювелирните творби на Гауди.

Най-разпознаваемата част от парка са стъпалата на Дракона, съставена от голямо стълбище, фонтан и самият Дракон.

Самият парк е изграден в натуристичен стил, като скулптурите, фонтаните и сградите са силно повлияни от природните форми.

Montjuic

Планината Montjuic, гледаща срещу морето, предлага едни от най-невероятните гледки към Барселона.

На самият връх се намира замъкът Montjuic, който е служил като отбранително съоръжение и също предлага зашеметяващи гледки към морето и към града.

Palau de la Música

Palau de la Música е друго задължително за посещение място в Барселона. Този палат на музиката е съоръжен с една от най-модерните концертни зали и единствената обявена за част от културното наследство на света.

La Barceloneta

La Barceloneta е друг от митичните квартали на Барселона. Разположен точно до морето, кварталът все още пази атмосферата на крайбрежните си улички изпълнени с ресторанти предлагащи прясна морска риба, морски дарове и паея.

Преди старта на Олимпийските игри, капанчетата са премахнати, кварталът се отваря повече за морето с помощта на голям крайбрежен булевард, а плажовете се адаптират, с което стимулират значително туризма.

Това са нашите 10 предложения. Ако живееш в Барселона или познаваш града по-добре от нас и смяташ, че сме пропуснали нещо важно, може да ни оставиш коментар и с удоволствие ще се коригираме.

коментирайте!