10 населени места в околностите на Мадрид, които си струва да посетите

В случай, че сте се установили в Мадрид или околностите и се чудите къде да прекарате, един приятен съботен (или неделен) следобед, ви предлагаме списък с десет от най-красивите села на Мадрид.

  Изглед откъм La Pedriza

Manzanares el Real

Manzanares el Real се е приютило в подножието на La Pedriza (гранитен батолит намиращ се в южният склон на Сиера де Гуадарама) и лекотата, с която привлича туристи го превръша в една от най-оживените части на Сиера де Гуадарама.

Една от главните, а защо не и главната атракция на Мансанарес, е живописният замък на лос Мендоса. Замъкът е добре запазено средновековно укрепление и е задължителна спирка при посещението ви в селото.

Много красив е и изгледът към язовир Сантияна (които повечето знаят като язовир Мансанарес ел Реал), който е заобилен планини, чиито върхове в студените месеци, почти винаги са покрити със сняг.

La Hiruela снимка от Dirección General de Turismo. Consejería de Economía e Innovación Tecnológica. Comunidad de Madrid

La Hiruela

В средата на Сиера де Ринкон, докосващо границите на провинция Гуадалахара, се е разположило едно от най-китните и най-малко познатите мадридски селца, наречено La Hiruela.

Стръмните улички изпълнени с каменни къщи с дървени врати, са запазили есенцията и провинциалният чар на миналото втъкано в инфраструктурата, която се е запазила непроменена през последните два века и половина.

Етнологическият музей ще ви пренесе в недалечното минало за да придобиете представа, какъв е бил живота в селата на Мадрид, и колко много се е различавал от градският.

В близост до La Hiruela, което се намира в местност обявена за биосферен резерват, са разположени две букови гори, Hayedo de Montejo и Hayedo de Tejera Negra, които също си струва да посетите.

Снимка Мириела Родригес

Buitrago del Lozoya

Скално катерене, колоездене, гребане… това са само част от дейностите, които ви предлага Buitrago del Lozoya.

Разположено в Сиера Норте на границата със Сомосиера, в едно от най-живописните кътчета на Мадрид, селото е единственото в областта, запазило отбранителните си стени непокътнати.

Замъкът, църквата, часовниковата кула, са само част от местата, които може да посетите в приютилото се зад крепостните стени село, обявено за национален монумент и културно наследство.

Интересен за посещение е и музеят Пикасо, в който се съхраняват 60 произведения на известният художник, дарени от Еухенио Ариас, бръснар и близък негов приятел.

San Lorenzo de El Escorial

Ако искате да разберете голяма част от историята на Испания, ще е добре да посетите Сан Лоренцо де Ел Ескориал и в частност манастира, който е обявен за световен паметник на културата от ЮНЕСКО, през 1984 г.

В кралската крипта към манастира, са намерили покой тленните останки на по-голямата част от испанските крале и кралици и може би това е причината, Сан Лоренцо де Ел Ескориал, да е най-посещаваното място в Мадрид, след самата столица.

Patones de Arriba .Снимка Juan Lupión

Patones de Arriba

Patones de Arriba е едно от най-посещаваните и фотографирани селца в околностите на Мадрид и предпочитана дестинация за уикенда, за много мадридчани. Хълмовете, заобикалящи това китно селце с малките му каменни улици и характерните му къщи построени от шистов камък, го издигат до едно от най-живописните и очарователни села в Испания.

В близост до селцето има важни археологически находки, датиращи от Палеолита до Средновековието.

Освен всичко друго, Patones de Arriba е имало собсвени крале чак до 1750 г., но това е история, която си заслужава да разкажем в отделна публикация.

Aranjuez, Palacio Real.

Aranjuez

По принцип, всеки един сезон е подходящ за разходка в Аранхуес, но през есента и пролетта мястото, като че разкрива напълно, цялата си прелест и магия пред евентуалните посетители.

Превърнато в любимо място за отдих през пролетта от Фелипе II, градчето впоследствие продължава да бъде моделирано по вкуса на последвалите престолонаследници, за да се окичи с редица монументи, сред които Palacio Real, la Casa de Oficios и Caballeros, la Casa de los Infantes, както и немалко паркове и градини.

Неслучайно ЮНЕСКО го включва в списъка си на световното културно и природно наследство през 2001 година.

снимка: Se.Xauxa

Nuevo Baztán

Nuevo Baztán е основано в началото на 18 век от Juan de Goyeneche -родом от Бастан (Навара)-, на около 50 км. от Мадрид.

Селото може да се похвали с едни от най-красивите исторически сгради, обявени за културно наследство от мадридската общност (Comunidad de Madrid) през 2000 година.

снимка: Antonio Tajuelo

Chinchón

Мадридчани обявяват, Chinchón, за четвъртото чудо на мадридска общност, в допитване направено от общинското ръководство, през 2008 година. И неслучайно!

Плаца Майор на Чинчон е била сцена на многобройни филми, кралски празненства, както и кориди. Освен площада, непременно посещение заслужават La Iglesia de la Asunción -в чиято вътрешност се съхранява друга от скъпоценностите на Чинчон, а именно Успение Богородично на Франсиско Гойя-, часовниковата кула, манастирът Непорочно Зачятие (Convento de las Clarisas (Inmaculada Concepción)), както и останките на старинен замък, датиращи от XV век.

Monasterio de Santa María de El Paular
снимка: David Daguerro

Rascafría

Rascafría е друго от селата в Сиера де Гуадарама, което е задължително за посещение. Финландската (не норвежка *по Бийтълс) гора, моста на прошката, водопадите на чистилището, както и няколкото натурални басейна, са в състояние да ви спрат дъха.

Друга туристическа референция е Monasterio de Santa María de El Paular, на снимката горе. Манастирът е известен с това, че е построен през далечната 1390 година и е първият картезиански манастир на кастилска земя.

снимка: Miguel Angel Masegosa Martínez

San Martín de Valdeiglesias

Досами границата с Авиля се намира последното ни (но не и по някакъв ред) предложение за една приятна съботно-неделна разходка, San Martín de Valdeiglesias.

Освен историческите забележителности, като замъкът Корасера (който всъщност би трябвало да е Коркуера, но грешка в рекламна брошура от 70-те го прави широкоизвестен с това наименование), в близост се намира язовирът Сан Хуан, познат още като плажа на Мадрид, както и ботаническата градина Омагьосаната Гора, която може спокойно да ви омагьоса с прелестта си.

Това са нашите десет предложения за разходка през уикенда. Ако живеете в Мадрид и имате забележки или каквито и да е допълнения, може да ни оставите коментар.

коментирайте!