Испанска здравноосигурителна карта – Издаване на тархета санитариа в Испания

Вадене на испанска здравноосигурителна карта (тархета санитариа, tarjeta sanitaria) и подновяване на изтекла здравноосигурителна карта (тархета санитариа, tarjeta sanitaria) в Испания

Какво представлява испанската здравноосигурителна карта или така наречената тархета санитариа, tarjeta sanitaria?

Испанската здравноосигурителна карта (тархета санитариа, tarjeta sanitaria) е документ издаден от Consejeria de Sanidad на съответната област, който удостоверява приносителят като потребител на публичната здравна система и позволява достъпът до съответните здравни услуги.

Какъв срок на давност има испанската здравноосигурителна карта (тархета санитариа, tarjeta sanitaria)?

От 1 януари 2017 г. здравноосигурителните карти са безсрочни. Всички издадени преди тази дата здравноосигурителните карти са валидни, въпреки че е преминал срокът, до който са се смятали за такива. Тоест, в случай, че вашата тархета санитариа tarjeta sanitaria е с указан срок на валидност до 10 септември 2019, а сега е 2020 продължавате да сте легални потребители на системата за публично здравеопазване както и съответните здравни услуги, било то преглед при личния лекар или закупуването на лекарства на преференциални цени с рецепта от аптеката.

В случай, че титулярът на здравноосигурителната карта е чужденец, валидността на последната е обвързана със срока на валидност на TIE (Tarjeta de Identificacion de Extranjero), когато е поданик на държава, която не е член на ЕС, или със срока на валидност на сертификата за резиденти поданици на държави членки на ЕС.

Важно: В случай на подновяване на сътоветната тархета или сертификат, е необходимо да актуализирате данните си в съответният здравен център.

За малолетни навършили 14 години е важно в момента на издаване на документ за самоличност, това да бъде отразено в данните на здравният център.

Кой може да кандидатства за издаване на испанска здравноосигурителна карта позната още като тархета санитариа както и tarjeta sanitaria?

Право на тархета санитариа имат всички граждани живеещи на територията на сътоветната област притежаващи удостоверение за правото на здравна помощ издадено от Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS).

Къде да кандидатствам за испанска здравноосигурителна карта tarjeta sanitaria?

Заявление за издаване на испанска здравноосигурителна карта се подава в здравният център който ви е зачислен по местоживеене. Там ще ви дадат точна информация, какви документи е нужно да представите във вашият конкретен случай.

Ако сте притежател на електрона карта за самоличност или сертифициран електронен подпис, може да подадете заявлението и телематично.

След изготвянето, вашата испанска здравноосигурителна карта ще бъде изпратена в съответният здравен център, където ще може да я получите след изтичането на указаният срок.

В случай на промяна на адреса на местоживеене, както и на трудовата ви ситуация, не е необходимо да подавате заявление за издаване на нова испанска здравноосигурителна карта.

И само в случай, че все още не сте разбрали: Валидни ли са испанските здравноосигурителни карти с изтекъл срок на давност? Да валидни са и няма необходимост от предприемането на каквито и да е действия за подновяването на вашата тархета санитариа или написано на испански – tarjeta sanitaria.

коментирайте!