Рецепта за Чурос – Испанска Кухня

Как да приготвим домашни Чурос?

Продължавайки традицията да ви представяме типично испански ястия, този път сме ви приготвили рецепта за нещо толкова лесно за приготвяне, колкото и вкусно за ядене – Чурос.

Няма точка в Испания, в която да не се приготвя тази традиционна закуска. От север до юг и от изток до запад, чуросите за винаги добре дошли за подсилваща сутрешна или следобедна закуска, придружени от чаша горещ шоколад или пък от кафе с мляко.

Предполага се, че произходът на тези вкусни „пръчици“, приготвени от брашно, вода и сол и изпържени в обилно количество масло, е марокански и са споменати още в текстове на Кеведо и Лопе де Вега.

Макар и да са част от гастрономията на всяка област, начинът им на приготвяне може да бъде различен, в зависимост от това къде се намираме. Формата им може да е права, тип ласо или самите ¨пръчици¨ да са заоблени като солети, вместо традиционната им форма на много издължена звезда, която оставя ярко изразени ръбове. Тези ръбове, специално за мен, са част от хрупкавият чар на чуросите, затова и препоръчвам точно тази, превърнала се вече в класическа, форма. Освен това може да са пълни с крем или поръсени с пудра захар.

Въпреки че за да приготвите тази вкусотия, не се нуждаете от специална екипировка, за предпочитане е да използвате сладкарски шприц, който ще избегне образуването на въздушни мехурчета в тестената маса, които иначе водят до опасни „мини-експлозии“ по време на пържене.

Внимание:

Ако нямате шприц, а много ви се иска да опитате тази рецепта за чурос, може да използвате и сладкарска торбичка (с дюзата, която ви се стори подходяща), но трябва да сте много концентрирани в задачата, тъй-като е много по-сложно да изтласкате масата в тигана и е възможно да получите нежелателни изгаряния.

Тук съм ви подбрал два сладкарски шприца, които може да закупите от Амазон, като и двата имат отлично съотношение цена/качество, макар и в различен ценови диапазон.

Първият е обикновен шприц от пластмаса, която обаче е доста солидна и издръжлива и освен това се справя отлично със задачата, както ще видите и от ревютата. Лесен е за почистване и единственият минус е, че може да се наложи да приложите малко повече сила за да изтласкате масата. Плюсът е, че идва на цена от 3.37€ и е идеален, в случай, че нямате намерение да го използвате, кой знае колко. Може да го закупите следвайки този линк или като кликнете върху картинката.

сладкарски шприц за приготвяне на чурос

Вторият е изработен от неръждаема стомана (инокс) и освен всички плюсове, които носи този материал е снабден и със спусък, който прави изтласкването на тестената маса, значително по-лесно. Друг плюс са повечето дюзи, на които може да намерите приложение и при приготвянето на други сладкарски рецепти. Този шприц може да закупите следвайки този линк или кликайки върху долното изображение:

сладкарски шприц от неръждаема стомана (инокс) идеален за приготвяне на чурос

Продукти:

  • 250 гр. брашно (може да използвате и подсилено за сладкарски изделия)
  • 250 гр. вода
  • 1 лъжичка сол (приблизително 8 гр.)
  • зехтин или олио за пържене
  • пудра захар за поръсване, която може да се замени с обикновена според предпочитанията

Приготовление:

  1. Поставяме брашното в широк съд и в тенджера затопляме водата със солта.
  2. В момента, в който водата заври я изсипваме всичката и наведнъж в брашното и размесваме с дървена лъжица до постигане на хомогенна смес.
  3. Вкарваме сместа в сладкарския шприц или съответно торбичка (която не е препоръчителна) и изтискваме върху кухненска хартия или направо върху почистеният плот.
  4. Нарязваме чуросите на дължина по вкус и при желание им придаваме форма на ласо.
  5. Загряваме тигана с обилно количество зехтин или олио.
  6. Преди да сложим чуросите трябва да проверим температурата на олиото/зехтина, която трябва да е между 195 и 200 градуса.
  7. Пържим на умерен котлон за да избегнем препържване отвън и сурова маса отвътре.
  8. Ако сте използвали торбичка, внимавайте при изпържването, понеже от образувалите се въздушни мехурчета, чуросите може да започнат да подскачат.
  9. След изваждане от тигана ги поставяме върху кухненска хартия за да поеме мазнината.
  10. Сервираме поръсени с пудра или обикновена захар.

Надяваме се с помощта на тази рецепта да успеете да приготвите едни, колкото прости, толкова и примамливо вкусни чурос.

коментирайте!