Нерха – Какво да посетим в Нерха?

снимка на нерха погледната отгоре на зазоряване
Нерха на зазоряване

Оглеждате се за следващата си дестинация в Испания, но не знаете накъде точно да поемете? Нека ви подскажем едно страхотно място… Да, вече сте разбрали от заглавието, че става въпрос за Нерха (Nerja).

Балкона на Европа, поглед отгоре
Нерха, Балкона на Европа, погледнат отгоре

Някои от читателите ни навярно ще си спомнят някое от следните имена: Беа, Деси, Кике, Панчо, Хави, Пираня, Тито, Хулия, Чанкете… Не? Тогава, все още може да посетите Нерха, но губите част от магията.

За тези, които разпознаха героите от култовият испански сериал Синьо Лято, бързаме да потвърдим: Да, сериала е сниман в Нерха, поне в по-голямата си част и освен това, съществува специален тур, наречен на сериала, в който може да посетите голяма част от местата, из които сте се разхождали виртуално в детско-юношеските си години.

снимка на нерха и морето от птичи поглед на свечеряване
Нерха през нощта

Първото писмено споменаване на Нерха е от арабския поет Ибн Сади, през далечната 917 г. По него време Нерха е известна с платовете, които се тъкат в града и благодарение на които става световно-известна. Арабите я нарекли Naricha или Narija, което се може да се преведе като извор на изобилието.

Макар и да не съществуват данни или доказващи съществуването на поселища в рамките на днешна Нерха, в по-древни времена, някои теории изказват хипотези за наличието на определни форми на обитаване на пещерите на Нерха, както и на територия близка до очертанията на града по време на късния палеолит.

Други теории допускат съществуването на селище по време на римската империя, поради близостта на Нерха с римската вила Детунда, днешно Маро.

През 1487 г. Педро де Кордоба, завладява града в името на католическите крале. Под християнско владичество, Нерха, започва да губи обитатели и Хуана Кастилска, известна още като Хуана Лудата, заповядва заселването на града с християни идващи от Биская, Валенсия, Галисия и Малага. Новозаселниците били настанявани в освободените жилища и били освобождавани от всякакви данъци.

В края на 16-ти век е построена първата фабрика за производство на захар, а в края на 18-ти е вдигната и хартиена фабрика, функционирала до началото на 20-ти век.

По време на войната за независимост, англичаните разрушават местната крепост, както и пристанището пригодено за речно корабоплаване.

След тази кратка история на Нерха, нека преминем и към основната тема на публикацията, а именно, какво да посетим в града.

Балкона на Европа

снимка на балкона на Европа

Ако има нещо, което не трябва в никакъв случай да пропуснете, докато сте в Нерха, това е Балкона на Европа.

След земетресение през 1884 г., разрушило местното село, кралят Алфонсо 12-ти, решава да го посети и виждайки надвисналата над морето скала, на която някога се е извисявала арабска крепост, възкликнал „Това е балкона на Европа“, оттогава се е запазило и името на тази своеобразна природна площадка, предлагаща изглед, към някои от най-добрите плажове на Малага, на които посетителите се наслаждават на слънцето на Андалусия.

Пещерите на Нерха

снимка от вътрешността на пещерният комплекс в нерха
източник снимка

Веднъж дошли на посещение в Нерха, ще трябва да намерите време да посетите и величествената преисторическа катедрала, позната още и като пещерите на Нерха.

Тази пещера на възраст от 5 милиона години и намиращата се на около 3 километра от града, е била дом на местни ловци от времето на каменната епоха.

Открити през 1958 г., пещерите на Нерха са обявени за археологичен и исторически паметник, освен всичко друго и поради немалкото скални рисунки изпъстрили стените на този пещерен комплекс.

Всеки юли тук се състои Фестивала на пещерите на Нерха, в който си дават среща известни изпълнители и танцьори, за да създадат една неповторима атмосфера.

Ако решите да посетите това представление, не забравяйте да си приготвите топли дрехи, понеже температурата спада рязко във вътрепността на пещерата.

Цената на билета е 11 евро за възрастни и 9 за деца от 6 до 12 години, за деца под 6 години, входа е безплатен.

Градският музей

Билета за пещерите на Нерха, важи и за местният музей (както и обратното), в който само в рамките на 1 час може да се запознаете подробно с историята на града, от времето на палеолита до 60-те години на миналия век.

Акведукта Агила

Построен е в средата на 19-ти век и служи за откарване на вода до местна захарна фабрика. Заедно с балкона на Европа и пещерите на Нерха, акведукта е един от символите на града.

Плажовете на Нерха

Бреговата част на Нерха е с дължина от 16 километра, от които 12 са заливи и плажове, като най-известните са Burriana, el Playazo, la Torrecilla и Calahonda. Всички разполагат с всякакъв вид удобства и услуги, с изключение на заливите на Маро, на които е забранен монтажа, на каквито и да било съоръжения и постройки.

Тур с каяк

Ако си падате по гребане, приятелите ни от Сивитатис, предлагат този тур с каяк по бреговете на Нерха, който ще ви отведе до някои от гореспоменатите плажове и забележителности, като балкона на Европа и др. Времетраенето е 3 часа, а цената е 40 евро на човек.

В случай, че все още не сте намерили място да отседнете, ви предлагаме да потърсите хотел в Нерха, на гарантирано най-добра цена.

Туристическо бюро в Нерха

В туристическото бюро на Нерха, може да поискате информация на един от следните 4 езика: испански, английски, френски или немски.

Телефонът за информация е 952 52 15 31

email: turismo@nerja.es

Работно време: от понеделник до петък 10:00 – 14:00 y 16:30 – 20:00, събота и неделя 10:00 – 13:30

Тази публикация е част от секцията ни Туризъм в Малага

коментирайте!