Испания пустее в първата си нощ от новото извънредно положение

Улиците на всички големи градове могат да се използват за сцена на който и да е дистопичен филм

Не, не е дежавю, поне не и в смисъла на термина въведен от френския психолог , Емил Боарак. И не е това, защото е дежавю в буквалния смисъл. Вече сме го виждали, при това съвсем наскоро. Тази сутрин почти всички населени места в Испания се събудиха призрачно пусти, след наложената карантина, в опит на правителството да контролира разширяващата се пандемия. Вярно, че е само от 23:00 до 6:00, но усещането е същото, каквото беше и предният път – за пустота.

Нощната карантина е един от главните инструменти включени в новото извънредно положение. Задължителна е за цяла Испания, с изключение на Канарите, през следващоте 15 дни от 23.00 до 6.00, като автономните области могат да съкратят или удължат с 1 час това ограничение. Каталуня вече обяви, че ще го изтегли до 22:00, докато Мадрид го забавя до 0.00.

Следващите няколко седмици ще покажат, доколко ще са ефективни новите мерки, но едно е сигурно, ще минат години, преди Испания да се върне към онази нормалност, която сега ни изглежда така отдалечена във времето и почти нереална.

снимка: източник

коментирайте!