Меричел Будо

 Каталуня обмисля да забрани излизането през уикенда

Говорителката на каталунското правителство, Меричел Будо, призна в интервю за „Каталуня Радио“, че съществува реална възможност в автономната област да се забрани излизането в края на седмицата, в опит да се ограничи разпространението на втората вълна на коронавирус.

Магда Кампинс, завеждащ епидемиологичното отделение на болницата, Vall d’Hebrón, намира, че тази мярка може да се окаже ефикасна, в случай, че взетите дотук мерки не дада очакваният резултат. Спред нея, ако с досегашните мерки ситуацията не се подобри, ще се наложи да се налагат още по-драстични методи.

Меричел Будо, критикува декрета на испанското правителство, с който обявява извънредно положение, намирайки го недостатъчно, понеже ограничава решенията на автономните области и не е придружено от компенсиращи икономически мерки. Поради тази причина, Ел Говерн, разглежда възможността за налагането на карантина през укинедите, в зависимост от това как еволюират епидемиологичните данни, които, пак според каталунското правителство, засега се достатъчно лоши и притеснителни.

коментирайте!