4 плажа в Барселона забраняват пушенето от тази събота

От събота, 29 май 2021 г., пушачите желаещи да се насладят на следните плажове на Барселона: Sant Miquel, el Somorrostro, Nova Icària и Nova Mar Bella ще имат два варианта, да не пушат докато се припичат на слънце или да си потърсят плаж, който да не е обозначен като „sin humo“. Мярката е част от инициатива обявена от кметството миналият февруари и въпросните 4 плажа са само пилотната част на проекта, като целта е забраната да се разшири обхващайки и останалите плажове през следващите няколко години.

Парадоксалното в случая е, че нарушителите не могат да бъдат глобявани за неспазването на забраната, поради липсата на съответната нормативна уредба и първоначално ще се наблегне на педагогическите мерки включващи информация, мегафония и сигнализация. Освен това полицията ще е в правото си да изисква от нарушителите да загасят цигарата, като съответният отказ може да доведе до глоба поради гражданско неподчинение.

От кметството обясняват забраната с това, че всяка година близо 5 милиарда фаса се озовават в морето и разграждането им отнема повече от десетилетие. Освен това освобождават тежки метали, които са вредни за морската фауна, част от която пък консумираме ние хората.

Изследване на испанският Национален комитет за превенция на тютюнопушенето, показва, че в страната ежедневно се конумират приблизително 90 милиона цигари, което предполага приблизително 32,5 милиарда изхвърлени филтри годишно. От тези 32,5 милиарда фаса около 15% се озовават в морската екосистема, не само защото са захвърлени на плажа, но и немалка част от хвърлените на земята след дъжд са завлечени до шахти или пък се озовават в реките.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!