Къде да подадем заявка за сертификат ковид-19 в Испания?

Макар и официалната дата на влизането в сила на новият сертификат ковид-19 –който ще улесни придвижването на гражданите от евросъюза, в рамките на същият–, да е 1 юли, вече има десеттина страни членки на ЕС, които изпревариха тази дата и улесняват гражданите си в придобиването на този сертификат и Испания е една от тях.

Макар и доста да се изписа по темата, ще припомним набързо какво представлява и функциите на този сертификат.

Сертификатът може да бъде както дигитален, така и физически и от едната страна ще са отпечатани имената ни, дата на раждане, държава и идентификационен номер на сертификата. От другата страна ще е изписана информацията указваща за какво точно е издаден, като тук се дели на три типа:

  • Сертификат за поставена ваксина: Тук ще е обозначен производителят на ваксината, номер на дозата, както и датата на поставянето на ваксината.
  • Сертификат за негативен ковид тест: Тук се обозначава типът на теста, денят, часът на теста и центърът, в който е направен както и самият резултат.
  • Сертификат за преболедуване на ковид-19: В случай на преболедуване от ковид-19, тук ще е посочена датата на положителната проба, идентификация на издалият удостоверението за излекуване, както и съответната дата.

От Министерството на здравеопазването са създали сайт, за да улеснят процеса по приемането на заявки, макар че това може да го направите и пред съответните органи на автономната област, в която се намирате.

Ето адрес към сайта: Заявка за издаване на сертификат ковид-19 в Испания.

За достъп до системата ще ви е нужен дигитален сертификат или Cl@ave permanente. Веднъж идентифицирали се, ще имате възможност да изберете един от споменатите три сертификата.

След подаването на заявката ще ви бъде изпратен файл в PDF формат съдържащ сертификата, както и съответният QR код, който ще можем да показваме на летищата или където ни го изискат. В случай, че предпочитате физически носител, може да укажете адрес, на който съответният хартиен сертификат ще ви бъде изпратен.

Освен споменатата страница на испанското Министертво на здравеопазването, отделните автономни области също предлагат издаването на тези сертификати, като заявките нормално могат да се подават през съответните приложения за мобилни телефони и таблети на всяка автономна област, както и на съответните уеб страници, които може да потърсите в гугъл, а ако имате някакви затруднения с това, просто ни оставете коментар и ще се опитаме да ви помогнем.

За повече новини свързани с живота и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

1 thought on “Къде да подадем заявка за сертификат ковид-19 в Испания?”

  1. Pingback: Заявка за сертификат ковид-19 по автономни области в Испания © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!