Испания вдигна минималната работна заплата

Днес, 28.09.2021г., испанският Съвет на министрите одобри повишаването на минималната работна заплата (SMI) от 950 на 965 евро. На пресконференция дадена преди заседанието на съвета, Yolanda Díaz, обяви, че се гордее да е част от правителство, което вдига минималната работна заплата и че обратно на това, което правеше народната партия (PP), в управленческите си години, Испания, ще излезе от тази криза с повишени заплати.

Yolanda Díaz (снимка: източник)

Díaz, сподели още, че повишението на SMI е възможно благодарение на това, че се обляга на икономическа ефективност и че напук на всички зловещи прогнози за закриване на работни места, реалността е друга и вдигането на минималнта работната заплата е спомогнало за намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените, както и че е подобрило доходите на домакинствата с ниски доходи.

Освен вдигането на SMI, съветът одобри и удължаването на така наречените ERTE, както и обявяването на Ла Палма за бедствена зона, което ще позволи отпускането на фонд от 10,5 милиона евро за закупуване на жилища и обзавеждане.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!