Минималната работна заплата в Испания ще се вдигне още веднъж през декември

В интервю за 20minutos, министърката на труда, Yolanda Díaz, говори обширно по темата за минималната работна заплата (SMI) и сподели, че през декември ще има ново повишение и че крайната цел е до края на мандата тя да достигне 60% от средната работна заплата за страната. Ето какво каза (със съкращения) втората вицемпремиерка на Испания:

В: Приблизително милион и половина служители, получаващи минимална работна заплата, този месец ще видят възнаграждението си увеличено с 15 евро – смятате ли, че това е достатъчно?

О: Това, което правителството прави е повече от показателно, понеже не само не намаляме заплатите, като PP при предишната криза, но и ги увеличаваме с 1.7%, тоест над предварително договореното. През декември ще вдигнем отново минималната работна заплата и ще приключим мандата изпълнявайки крайната цел, която е SMI да достигне 60% от средната работна заплата за Испания.

В: Смятате ли, че ще има фирми, които ще трябва да затворят врати поради това увеличение от 15 евро?

О: Не, нито една. От 16 милиона и половина работници, само милион и половина са на минимална работна заплата, тоест, това са най-силно нуждаещите се от подобно увеличение, горовим за младежи, за жени и като цяло за несигурни работни места. Тези, които заклеймяват това вдигане на SMI, никога не са работили срещу подобно заплащане и или нямат представа за какво става въпрос или просто отказват го разберат.

В: Инфлацията е от 4%, докато повишението на минималната работна заплата е с 1.7%, защо едно прогресистко правителство позволява подобно орязване на покупателната способност?

Не можем да обвързваме SMI с IPC (индекс на потребителските цени) …

В: … Да, но пенсиите са обвързани.

Но това не е същото. Например миналата година, аз повиших минималната работна заплата с 50 евро, много повече от IPC и вслушвайки се в съветите на експерти по темата, следващото повишение ще бъде отново по-високо от IPC. Знам, че има проблем със загубата на покупателна способност, но правителството заедно със синдикатите, вдигна SMI повече отколкото това се случва с останалите заплати, които са се повишили с едва 1.5%.

Цялото интервю с Yolanda Díaz, може да прочетете тук (на испански).

За повече информация свързана с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка: източник

коментирайте!