Брекситът на британските пенсионери от Испания

Според публикации в британската преса, британски пенсионери и емигранти избрали да се установят в Испания, са принудени да напуснат страната поради стриктните имиграционни политики наложени от брексит, както и по-високите такси за медицинско обслужване.

Експерти от сектора на туризма, консултирани от Mirror, отбелязват спад на британските граждани пребиваващи в Испания, откакто Обединеното кралство излезе от ЕС. Според тях, мотивът за това е, че британските поданици могат да посещават свободно Испания, единствено в случаите, когато това предполага не повече от 3 месеца пребиваване в страната – за по-дълги периоди е необходимо издаването на туристическа или работна виза.

Преди брексит британците посещаваха Испания за периоди от по 6 месеца поради по-добрият климат. Сега голяма част от тях започват да продават жилищата си от притеснение, че няма да могат да ги използват пълноценно. Много британски пенсионери имаха навика да посещават Испания през септември или октомври и да остават до април или май за използват по-доброто време, но сега не могат да престояват повече от 90 дни.

През 2020г. е имало 360 000 британски граждани живеещи в Испания, концентрирани предимно в областите около Аликанте, Малага и Балеарите, но от началото на тази година, мнозина започват да се завръщат по родните си места, изоставяйки идеята си за пенсионерски живот в Испания.

Според, Mirror, немалка част от пренсионираните британци се оплакват, че имиграционните закони са разрушили плановете им за пенсиониране, а тези, които вече се намират в Испания, се притесняват, че може да бъдат принудени да се завърнат в Британия насила.

За повече новини свързани с работа, живот и туризъм в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!