Издаване/Подновяване на документи в Испания (Мадрид, Валенсия, Барселона)

Понеже на немалка част от българите живеещи в Испания им се е налагало поне веднъж да се обръщат към консулските служби на Република България за подновяване или издаване на някакъв вид документи, решихме, че една публикация по темата ще е от изключителна помощ в подобна ситуация.

Видовете документи, които може да подновите или издадете за пръв път в консулските ни служби в Мадрид, Барселона и Валенсия са:

  • лична карта
  • паспорт
  • дипломатически паспорт
  • служебен паспорт
  • моряшки паспорт
  • СУМПС
  • временна карта за самоличност
  • временен паспорт
  • служебен открит лист за преминаване на границата
  • временен паспорт за окончателно напускане на РБ

Запазването на час за издаване на горепосочените документи става изключително онлайн, като преди това е наложително попълването на заявление за издаване на желаният тип документ.

Страницата за попълване на заявлението ще намерите тук – страница за попълване на заявление за издаване на документи за самоличност на български граждани.

След внимателно попълване на заявлението натискате бутона намиращ се най-долу на посочената страница, като това ще генерира UIN (уникален идентификационен номер), който ще ви е нужен за самото запазване на час.

ВАЖНО: Запазете копие от генерираното заявление натискайки иконката с принтера, която ще намерите най-горе на страницата точно срещу надписа „Заявление“. Виж приложеното изображение:

От опцията за принтиране, може да принтирате веднага документа и след това да изберете запази като файл. За улеснение прилагаме друго изображение:

След като запазите/разпечатате заявлението, може да се отправите на страницата за запазване на час, която ще намерите тук – Запазване на час за издаване на български документи.

Преди да започнете да попълвате изискваните данни, изберете консулската служба, за която искате да запазите час. В случай, че първо попълните данните си и след това изберете служба от менюто с опциите, попълненото до момента ще бъде изтрито и ще се наложи да направите всичко наново. Такава е засега (не)фунцкионалността на страницата.

След като попълните данните остава да изберете дата и час, като свободните са обозначени в зелено. След натискане на бутона за запазване на дата и час ще получите емайл с линк за потвърждение и след като кликнете върху линка ще получите потвърждение за успешно запазен час, както и уникален код за потвърждение, който е добре да запишете на сигурно място, в случай, че ви бъде поискан.

Освен необходимите документи за удостоверяване на самоличност е необходимо да разпечатате за да може да представите в консулската служба, заявлението, което попълнихте.

Надяваме се да сме ви били полезни.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!