Международен ден на крокетите – Рецепта за приготвяне на крокети

Гореща, изпускаща пара и с хрупкава обвивка – кой може да устои на леко простоватата, но невероятно вкусна крокета?

И макар и произходът на това предястие и мезе да е френски, носител на отличието за най-добра крокета в света е Miguel Carretero от ресторант Santerra, Мадрид.

Логично е рецептата за най-добрите крокети да бъде съхранявана в неразбиваем сейф под зорката охрана на екип от въоръжени с леки, компактни автоматични оръжия наемници. Да, ама не! Съставките и количествата за приготвяне на световноизвестната крокета са известни. И както може би усещате сме готови да ги споделим. Тоест да споделим споделеното от Miguel Carretero, а то е:

  • 800 мл. прясно мляко
  • 80 гр. сметана (за готвене)
  • 100 гр. краве масло
  • 200 гр. хамон
  • 1 кокал от хамон
  • желатин на листа. не се уточнява дозата, само пише достатъчно.
  • брашно (не е уточнен грамажа)
  • сол (неуточнено количество)

От това количество би трябвало да излязат 50 крокети по 25гр. всяка. В ресторанта си, Miguel Carretero, използва мляко с висока масленост, която се намира в магазините като Extra Creme.

Когато маслото се разтопи се добавя брашното, като сместа се бърка постоянно в продължение на около 5 минути на умерено силен котлон. Млякото се добавя горещо за да се избегне образуването на топченца неразтворено брашно. След това котлона се изключва за малко, за да може масата да започне да стяга постепенно и след това започваме да бъркаме на слаб котлон, до получаване на желаният бешамел.

Веднъж приготвен, бешамелът се отнема от котлона и се оставя да се охлажда. Бавно затопляме сметаната, като междувременно се накисват листовете желатин, които веднъж напоени се изцеждат добре и се изсушават с хартия, след което се добавят в сметаната, като междувременно не спираме да разбъркваме сместа, докато температурата й не започне да спада, за да избегнем образуването на коричка. След това оставяме да се охлади за да може желатинът да започне да действа.

Когато температурата на сместа спадне до 50 градуса, добавяме хамона и солта. След това покриваме с фолио за свежо съхранение, като го долепяме плътно до сместа за да избегнем втвърдяване и оставяме да пренощува в хладилника.

На следващият ден оформяме крокетите, като след това ги овалваме в брашно, пастьоризирано яйце и панко (вид японска галета, която разбира се може да заместите с обикновена, но няма да е същото) и остава единствено пърженето.

Пържат се в обилно количество слънчогледово масло, като се потапят за около 30 секунди, в момента, в който олиото започне леко да пуши.

След това ядем. Това е.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!