Надежден нискотарифен мобилен оператор в Испания

Едно от нещата, които се налага да решим веднъж установили се в Испания е, кой мобилен оператор да изберем.

Бил съм клиент и на четирите основни играча на испанския телекомуникационен пазар и мога смело да не препоръчам нито един. Няма да изреждам всички недостатъци на изброените, не е това тема на публикацията, но навярно се досещате кой е общият им знаменател (освен всички останали кусури),-да, това, че не могат да се нарекат икономични. Услугите им са толкова претоварени с пакети, че дори и да владеете испански на ниво C2, е твърде вероятно да се изгубите в описанието на продуктите. И нека не забравяме и първоначалните отстъпки, с които наемате услугата, които обикновено траят от 3 до 6 месеца (понякога и година) и чието изтичане ще трябва да имате предвид при калкулиране на реалната крайна цена.

Освен това е наличен и психологическият елемент с предлагането на последните модели телефони на изплащане, като освен това ни се прави и някаква отстъпка от цената на апарата, която обаче е неизменно обвързана с дългосрочен договор за наемане на услугата, неспазването на който води до солена неустойка.

Моят съвет е, когато си купувате телефон да го направите с пари, с които разполагате, но ако все пак държите непременно да е последния модел айфон, самсунг и прочее и в момента не разполагате с необходимата сума, то да погледнете на сайта на производителя, откъдето обикновено може също да се закупи на безлихвено изплащане. Точно в момента на писането на тази публикация, Apple, предлагат този вид услуга.

Ако обаче, непременно държите телефонът ви да е субсидиран от телеоператора, тогава няма смисъл да си губите времето да четете по-нататък, понеже точно тази компания, не предлага подобен вид услуги. И точно затова е най-доброто (поне за мен) решение на пазара. Няма нищо излишно! Не предлага телевизия, не предлага телефони, не предлага нищо освен основните телекомуникационни услуги – домашен интернет достъп (и забележете – без телефонна линия!) и мобилен достъп плюс неограничени обаждания! Това е! Няма никакви лиготии. Всичко е сведено до 2 (или 3) прости услуги.

Освен това сравнявайки тарифите с останалите нискобюджетни телекомуникационни оператори, компанията която ви препоръчвам няма никакви забележки. Няма да я сравнявам с друга наскоро разрастнала се компания, станала популярна с ниските си цени сред сънародниците (а и не само) ни в Испания, но ще ви оставя сами да (или да не) откриете разликите.

Но стига толкова мистицизъм. Сигурно отдавна се чудите за кой испански мобилен оператор ви говоря? Може дори да сте прескочили набързо няколко пасажа за достигнете до тази част. Добре. Няма да ви карам да си гризете ноктите от вълнение. Компанията, която ви препоръчвам на 100% е…

Lowi.

За тези, които не знаят Lowi е под шапката на Vodafone. Дори и транзакциите в банката ви пристигат от името на Vodafone. Аз, както споменах и в началото, съм бил клиент и на Водафон и си тръгнах от тях заради бюрокрацията им, цените, както и още някои немаловажни неща. Lowi обаче, е точно обратното на Vodafone. Клиент съм им вече почти от година и съм нямал абсолютно никакъв проблем, нито със скрити услуги, които се активират незнайно как -Като secure.net на водафон, който преди време идваше описан в договора, само дето кой ги чете тези договори и който след определен срок от безплатен ставаше платен (верно, някакви мижави евро и нещо, но дразни)-нито пък изненадващо вдигане на тарифите. С Vodafone, ми се беше случило да ми пратят мейл (отново – кой чете мейлите на мобилния си оператор!?), в който ме уведомяваха, че услугата ми се подобрява и ако в срок от не помня колко месеца, не изразя изричното си несъгласие, то мълчанието ми се приема за съгласие и влиза в сила новата им тарифа без право на връщане към старата.

Мда, доста „хубави“ спомени имам от Водафон, но за щастие Lowi като концепция и фирмена политика нямат нищо общо с тромавия си родител и успяват да предадат свежест и модерен минималистичен облик на необходимото зло наречено телекомуникационен оператор и това се вижда ясно и в нарастващата потребителска маса, която в момента надхвърля над 1 милион доволни клиенти.

Големият плюс на Lowi е, че използват мрежата на Водафон, които макар и да си имат негативите, в това отношение са безупречни, а качеството на покритието им е невероятно

Освен това имате късмет, че точно в момента тече кампания за набиране на нови клиенти, като до края на май разполагате с невероятни тарифи включващи пакети, като минималният: оптичен кабел 300 Mb плюс 10GB мобилен достъп до интернет и неограничени обаждания за 29,95 евро крайна цена! Но ако 10GB ви изглежда малко, имате същото предложение само, че с 50GB за само 5 евро повече или крайна цена от 34,95! Ето и всичките им предложения:

В случай, че търсите единствено мобилен интернет и обаждания, ето предложенията на Lowi:

Звездичките в горните картинки не прикриват някакви допълнителни трикове, както сами виждате обясняват под линия, че всички цени са с включен ДДС.

Без обвързващ договор

Всички услуги на Lowi се предлагат без обвързващ договор и неустойки!!! Единственото изключение е при домашният интернет, при който има 3 месеца минимален срок на ползване, след който може да си тръгнете по всяко време. Ако решите да се откажете преди това се налага да платите инсталационната такса, което ми се струва справедливо.

Натрупване на неизползваните гига/мегабайти трафик

С Lowi, както и при останалите мобилни оператори, неизползваните гигабайти трафик не се разпиляват в нищото, а се акумулират като се прехвърлят за следващият месец. Така например, ако имате наети 10GB и сте използвали 7GB, следващият месец ще разполагате със 17GB трафик.

Прехвърляне на трафик между две линии

Голям плюс е възможността за прехвърляне на гигабайти трафик между линиите, които сте наели. Това ни дава опция за създаването на гъвкави комбинации. Например вие не използвате, кой знае колко трафик, но някой друг от семейството да – в такъв случай, може да наемете линия от 12 и 25GB и да прехвърляте от по-голямата към по-малката, в случай, че последната надхвърли някога лимита. Възможните комбинации, както виждате са многобройни.

Добавяне на допълнителни линии

Навярно и вие разполагате с повече от една телефонна линия. Lowi предлага добавянето на допълнителни линии като и там имаме богат избор на комбинации:

Едит: Понеже в абзаца по-долу обещах допълнителни разяснения, а в мрежите възникна спор относно типа на интернет свързване осигурявано от Lowi, едно допълнително уточнение:

Възможно е в момента на инсталиране на рутера, от компанията да ви пуснат HFC връзка. HFC е хибриден тип свързване осигуряващ достъп посредством коаксиален кабел до оптичната мрежа. Коаксиалният кабел по принцип е подложен на загуби на сигнал, което може да доведе до по-ниски от заявените скорости, стигащи до рутера ви. Така например вместо договорените 600Mb/s до рутера ви може да стигнат реално 580 или нещо подобно. 600 мегабита в секунда са страшно много. Дори 100 са нещо, което допреди година-две беше стандарт. Една песен в мр3 формат има размер от средно 3 мегабайта. Това ще рече, че за да я прослушате при връзка от 100 мегабита в секунда или иначе казано 10 мегабайта, ще са ви нужни о.3 секунди за да я изтеглите и заредите. Един клип от 100 мегабайта ще се изтегли за 10 секунди при 100 мегабита в секунда, но ще започне да се възпроизвежда още от първата и няма да усетите никакви смущения в сигнала. При връзка от 600 мегабита в секунда въпросното видео ще е свалено за по-малко от 2 секунди.

Обяснявам подробно с примери от практиката, не защото ще усетите реална разлика между HFC и FTTH, която е другият тип връзка с открай-докрай оптичен кабел, а защото HFC не предлага симетрична скорост на качване, докато FTTH го прави. Симетрична скорост на качване означава, че ако сваляте с 600 мегабита, то и при качване ще го правите с 600 мегабита в секунда. При HFC говорим за 100 мегабита в секунда, които в 99% процента от случаите на интернет достъп за домашно ползване ще са повече от достатъчни.

Какво правим ако сте от единият процент нуждаещи се от симетрична скорост? Много просто – обаждате се на Lowi и ви пращат техник, който ще ви пусне FTTH, в случай, че това е възможно. А ако не, то тогава този доставчик просто не е за вас.

Това е общо взето. В случай, че имате някакви допълнителни въпроси, може да ги оставите в коментар и ще се опитам да помогна. Може да последвате официалните страница и група на сайта в социалните мрежи:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!