Как да поръчаме справка за трудов стаж (informe de vida laboral) в Испания?

Нормално е веднъж установили се в Испания, рано или късно, да ни се наложи да представяме пред някоя институция или където и да е справка за натрупан трудов стаж или така нареченото informe de vida laboral.

По принцип съществуват два варианта за поискване на тази справка, като единият е по телефона (обаждате се на 901 50 20 50 и следвате инструкциите), а другият е по електронен път и на този вторият ще обърнем повече внимание в тази публикация.

Заявката по електронен път може да се раздели на 5 подварианта:

  • чрез СМС
  • с цифров сертификат
  • без цифров сертификат
  • с регистриран потребител
  • чрез системата cl@ve

За целта влизаме в страницата с informes y certificados в електронната мрежа на Сегуридад Сосиал следвайки тази връзка. И от списъка със справки и сертификати избираме informe de vida laboral, както е посочено на изображението по-долу.

От падащото меню ни се предлагат 5-те споменати опции.

Започваме с най-лесната:

Справка за вида лаборал чрез СМС – директна връзка към страницата ако не искате да се ровите в менюта.

Тук попълваме прилежно личните си данни, като обръщаме специално внимание на tipo de documento и съответно избираме NIE и след това натискаме Aceptar.

В случай, че всички данни са коректни, трябва да се появи този диалогов прозорец:

Въвеждаме полученият код, там където пише Introduzca su código и би трябвало да се появи този резултат:

Отваряме линка с текст Pinche aquí para abrir el informe и сме готови. Получената справка можем да запазим като документ или да я принтираме на момента.

Информе де вида лаборал без сертификат

Поискването на справка за трудов стаж в Испания без цифров сертификат, е всъщност доста лесно. Отново, ако не искате да се ровите в менюта ви оставям линк, който ще ви отведе директно към страницата за informe de vida laboral sin certificado.

Тук си попълвате отново прилежо данните, като не би трябвало да имате проблеми, може би малко повече вниманите трябва да отделите на социално осигурителният си номер Numero Seguridad Social, както се появява в диалоговият прозорец, който номер може да вземете от tarjeta sanitaria или от трудовия си договор. Други варианти за научаването на този номер е да направите справка на телефон 901 50 20 50 или в здравният център, към който сте зачислени, като за целта ще ви е нужно да представите документ за самоличност.

След внимателното въвеждане на данните натискаме Continuar и трябва да получим емайл, който ни уведомява, че ще ни бъде изпратено писмо със справката за трудов стаж.

Справка за трудов стаж с цифров сертификат

Това е може би най-удобният начин за изискването на informe de vida laboral, но за целта трябва да разполагаме с инсталиран на компютъра, цифров сертификат.

Отново оставям директен линк към страницата, но ако не разполагате с цифров сертификат (а вие най-вероятно не разполагате с такъв), ще получите съобщение за грешка.

Ако имате подобен сертификат, от диалоговия прозорец го избирате и след това получваме моментален достъп до справката за натрупан трудов стаж, както и до възможността за разпечатването или запазването на диск на документа.

Справка за трудов стаж с регистриран потребител

В случай, че имате регистриран потребител с парола, ето директен линк. Веднъж въвели НИЕ и парола, натискате Autenticar и отново, както в случаят с цифров сертификат, имате моментален достъп до informe de vida laboral.

Справка за трудов стаж с cl@ve

Cl@ve е електронна система за идентификация, като най-удобният начин за вас би бил да инсталирате мобилното приложение cl@ve pin от App Store за Apple устройства или Play Store за Android и да следвате инструкциите.

Достъпът до informe de vida laboral, както и в предният случай, е моментален, а полученият документ може да запазите или да принтирате.

Ако имате въпроси, може да оставите коментар и ще ви отговорим, когато ни е възможно.

коментирайте!