Нулев километър, Мадрид – Мадридски забележителности

нулев километър, Мадрид. снимка: wikimedia commons

Обект на множество срещи, посещения, снимки, нулевият километър е един от най-посещаваните пунктове на Пуерта дел Сол. Каква обаче е историята и значението на тази популярна мадридска дестинация, ще разберете, ако прочетете следващите редове.

Няма друг по-известен километър в цяла Испания от нулевият километър в Мадрид, който е представен от малка плоча, разположена точно под друга мадридска атракция, часовникът от кулата на Каса де Кореос (Casa de Correos), най-старинната сграда на Пуерта дел Сол. Тази плоча е поставена за да обозначи началото на шестте радиални национални пътя, тръгващи от Мадрид към Баската автономна област, Каталуня, Андалусия, Екстремадура и Галисия.

На самата плоча е изобразена карта на Испания, Португалия и южна Франция, заедно с шестте гореспоменати пътя, излизащи от кръг в центъра, от който освен тях излизат и две стрелки, наподобяващи тези на компас и сочещи изток и запад. Малко встрани и под тях се отличават два герба. Левият е емблемата на сдружението на пътните инженери, а другата е старият герб на Мадрид. В полукръг около картата и гербовете е разположен надпис „Начало на радиалните пътища“, а над картата друг надпис „Km. 0„.

През 16-ти век, Филип II, решава, че столицата на Испания трябва да е разположена на централно място на полуострова и за целта избира Мадрид, тъй-като е на еднакво разстояние от всички пристанищни градове, а и оттам би било по-лесно да се контролират останалите територии.

Шестте нациоални пътища са направени прези 18-ти век и тогава е решено нулевият километър да бъде разположен на Пуерта дел Сол, а самата плоча е поставена през 1950 г., за да указва точката, от която започва измерването на дължината на пътищата.

Въпреки, че нулевият километър започва от Пуерта дел Сол, това не е централната точка на Мадрид. Смята се, че тази точка е близо до площада на Колумб, някъде около пресечната точка на две други известни мадридски улици, Серано и Гоя.

Самият географски център на полуострова, пък е на около десеттина километра по на юг, на територията на Хетафе, където има много силна българска диаспора.

Ако не знаете, какво да посетите, докато сте в Мадрид, може да погледнете:

30 предложения, какво да правим и видим, докато сме в Мадрид

или

10 места, които задължително трябва да посетите, докато сте в Мадрид

Освен това ако говорите испански или английски, може да резервирате и безплатна екскурзия в Мадрид:

коментирайте!