Пласа Майор Мадрид – Какво да посетим в Мадрид?

Пласа Майор (Плаца Майор, Плаза Майор) се намира в центъра на Мадрид, досами Паласио Реал (Кралският Дворец) и Пуерта дел Сол (Вратата на слънцето), точно до нулевият километър на Испания. Дело е на няколко архитекта, между които се открояват Хуан де Ерера и Хуан Гомес де Мора и е една от задължителните туристически точки на Мадрид.

Пласа Майор погледната отгоре

Ходът на времето, както и редица пожари, налагат реконструкцията на площада на няколко пъти. 129 метра на дължина и 94 на широчина, са обградени от аркади и триетажни тухлени сгради.

Първоначално площада се е именувал Пласа Арабал, заменено от Пласа де Конститусион, Пласа Реал и Пласа де ла Република. В края на гражданската война, площадът приема настоящото си име.

През 15-ти век, площадът, който тогава е носил името Арабал, приютява най-популярният пазар по него време в Мадрид. През 1617 г. архитектът, Хуан Гомес де Мора, се заема с унифицирането облика на сградите.

Някои от интересните пунктове за посещение на Пласа Майор са:

Ла каса де ла панадерия (Къщата на пекарите)

La casa de la Panadería, Plaza Mayor, Madrid. Image source.

В първите години от съществуването си, в приземният етаж на тази емблематична барокова сграда, се е приютявала фурна и оттам и името й. С течение на времето там се е помещавала Кралската Академия по Изкуствата, Кралската Академия по История, Архивът на Общинската Библиотека, както и няколко помещения определени за кралското семейство. Днес там се намира главният туристически център на Мадрид.

Когато през 1617 г. започва конструкцията на Пласа Майор, Ла Каса де ла Панадерия, е интегрирарана в проекта и несъмнено повлиява значително стилът на новите сгради.

Оригиналната постройка е унищожена от пожар през 1672 г., поради което е изцяло реконструирана. Впоследствие са извършени още реформи, като най-важната от тях датира от 1888 г.

В пункта за туристическа информация, намиращ се на приземният етаж, ще получите детайлна туристическа информация за Мадрид, както и отправната точка на всички официални маршрути с гид, организирани от кметството на града.

Статуя на Филип III

Статуя на Филип Трети, Пласа Майор, Мадрид.
снимка: Carlos Delgado; CC-BY-SA

В центъра на Пласа Майор, межу ла Каса де ла Панадерия и ла Каса де ла Карнисерия (респетктивно хлебопекарната и месарницата) е разположена статуята на Филип III, третият испански крал от рода на Хабсбургите.

Макар изваян на кон и в лека военна екипировка, войната не е била от любимите занимания на кралят, който предпочитал да остави ръководството на държавата на първият си министър херцогът на Лерма и да се отдаде на култивиране на изкуството. По него време Сервантес, Лопе де Вега, Гонгора, Кеведо, Тирсо де Молина, Руис де Аларкон, Калдерон де ла Барка и Балтасар Грасиан, пишат страниците на златният век на Испания.

От времето на Филип III, остават многобройни сгради и паметници, но несъмнено най-популярният от тях е Пласа Майор, чието изграждане започва по времето на баща му, Филип II, но довършителните работи се нуждаят от нов импулс и с това се заема Филип III.

Ел Арко де лос Кучийерос

Arco de cuchilleros. Image Source: Wikimedia Commons.

Ел Арко де лос Кучийерос (El Arco de los Cuchilleros) или Аркадата на Ножарите, е друга любима туристическа точка. Името макар и да звучи малко зловещо, е в чест на улицата, която води към въпросната аркада и това е улицата на ножарите (Calle de Cuchilleros), по дължината на която били разположени множество ножарски работилнички, снабдявали с продуктите си месарите от Пласа Майор.

В случай, че знаете английски език, от линка по-долу, може да резервирате фри тур.

Ако се чудите какво друго да свършите или видите, докато сте в Мадрид, ето ви списък с 30 идеи.

1 thought on “Пласа Майор Мадрид – Какво да посетим в Мадрид?”

  1. Pingback: 7 любопитни факта за Мадрид © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!