Аточа – Какво да посетим в Мадрид?

снимка на ботаническата градина в гара Аточа
снимка източник

Аточа е най-голямата гара в Мадрид, а и в цяла Испания, по принцип. Гарата е важен железопътен възел, от който тръгват както бързоскоростни влакове за Барселона, Севиля и Валенсив, така и малки пътнически влакове използвани за превоз на пътници на къси разстояния.

Първата железопътна гара е построена на това място през далечната 1851 г., но е почти изцяло разрушена от пожар и след това ремонтирана и отворена наново през 1892г.

Имего си дължи на близостта с кралската базилика посвегена на Дева Мария. Допуска се, че има вероятност Аточа да произлиза от гръцкото Theotoca, което може да се преведе каго Божията майка. В случай, че желаете може да посетите тази базилима, намираща се на едва 300 метра от гарата, на avenida de la ciudad de Barcelona, 1.

Пътническкте перони са частично покрити от покрив с височина от около 27 метра и дължина 157, изграден от стомана и стъкло.

Главната сграда престава да се използва като гара през 1992 година и приютява под покрива си магазини, кафенета и дори дискотека, а също така и една невероятна тропическа ботаническа градина с площ от 4 квадратни километра.

В градината са намерили място около 7000 растения от 260 вида, както и малки езерца, в чиито води плуват множество сладководни риби и доскоро, различни видове екзотични домашни любимци, като някои видове костенурки, изоставяни с течение на годините от „собствениците“ си. Тези костенурки са преместени в близка зоологическа градина през 2018, където се смята, че ще имат значително по-добри условия от непригодените за тази цел площи на ботаническата градина.

Мнозинството растения са тропически и немалка част от тях, палми. Някои от тези палми са толкова високи, че върховете им достигат почти до покрива на сградата.

Извън сградата може да разгледата, както величествената архитектура, така и да обърнете внимание на часовника, най-големият в града.

Двете глави, които ще видите на терминала за пристигащите влакове, са две скулптури на Анотнио Лопес, „Ден и Нощ“ и са представят племенницата на скулптора като бебе, заспала и будна.

коментирайте!