Ронда – едно от най- красивите градчета в света

източник снимка

Арабски дух, средновековни улички и планинска верига изваяна от хода на времето, Ронда, намиращо се в провинция Малага, може спокойно да захвърли всякаква излишна скромност и да се нареди на опашката, на която раздават сертификати за най- красивите градчета в света.

Ронда е от тези места, които като, че те смаляват с красотата си. Земя на разбойници и легенди, на фосилизиране отпечатъци и улички, в които да се изгубиш завинаги.

По тези места са минали през времето келти, финикийци, римляни и араби, докато през 1485 г., е завладяна от католическите крале.

Ронда е разделена на две от натурално образуваният процеп в каньона и съединен от изумително красив мост, датиращ от 18- ти век и привличащ туристи от цял свят.

снимка на моста в Ронда, погледнат отдолу и отдалеч
източник снимка

Място, на което бихте прекарали с удоволствие един уикенд изпълнен от култура, история, архитектура и разбира се, гастрономия.

Мостът (дело на архитекта Jose Martin de Aldehuela, който е от най-посещаваните (ако не и най-посещаваното) в провинция Малага, е с дъшжина от 70 метра и височина 98 м., а за построяването му, са били нужни 40 години, поради изключително опасният терен. Пореди това бил издигнат друг с различна структура, но се срутил и казват, че десетки са изгубили живота си при това произшествие.

Гледката на процепа, образуван от виещата се отдолу река Гуадалевин, е толкова поразителна, че според легендата, архитекта на проекта, Алдеуела, се хвърлил в бездната, за да не види построяването на мост, който би я превъзходил по красота. А може просто да е осъзнавал, че никога няма да създаде повторно, нещо толкова прекрасно. Това е само малка част от историите, с които е пропито градчето.

Една от най-впечатляващите постройки в Ронда, е la casa del Rey Moro и е част от тска наречените висящи къщи, издигнати по протежение на двете страни на процепа.

la casa del Rey Moro източник снимка

Специално посещение заслужават и арабаските бани на Ронда, от времето на Насридите. Понеже християнският морал не допускал някои практики, тези бани били изоставени и постепенно били погълнати от наносите на река Гуадалевин. Направените в наши дни разкопки, са успели да спасят и трите зали (студена, хладка и гореща) на баните и част от системата за затопляне на вода, както и от канализацията.

Ако има нещо, с което е много вероятно да се наложи да се съобразявате, това е вятърът, който на моменти е толкова силен, че според местните, успявал да отнесе капки от реката до самият мост. В такива моменти, тукашните казват, че вали нагоре.

Къде да остседнем в Ронда?

В случай, че търсите къде да отседнете в Ронда, може да използвате формуляра ни за търсене и да се възползвате от гарантирано най-добрите цени (или да последвате този линк, който ще ви отведе до резултатите с хотели в Ронда, на гарантирано най-ниски цени):

Освен това сме ви подготвили и връзка към фрий тур с приятелите ни от Сивитатис.

източник заглавна снимка

коментирайте!