Гранада – Какво да посетим в Гранада?

снимка на Гранада
снимка източник

В миналото столица на кралството на Насридите, Гранада, днес е един от най-красивите испански и европейски градове.

Гранада, е не само една от главните културни дестинации в света, благодарение на своите внушителни монументимонументи, но и любимо място на любителите на ски.

Гранада е пълна с интересни за посещение места, затова и задачата да се състави подобен списък е изключително трудоемка, но ще се опитаме да подберем някои от най-есенциалните, за да можете, веднъж планирали какво да посетите, да се отпуснете и насладите максимално на прелестите, които ще ви открие града.

Аламбра или La Alhambra.

снимка на аламбра на свечвряване
снимка източник

Считан за едно от чудесата на света и един от най-красивите палати на земята, Аламбра, несъмнено е едно от задължителните за посещение места.

снимка на Аламбра
снимка източник

Освен, че е желателно да закупите билетите, няколко месеца преди да посетите Гранада, най-добре е разглеждането на Аламбра да започне рано сутрин, понеже ще ви отнеме най-малко целият предиобед.

Градините на Хенералифе

снимка на част от комплекса Хенералифе
снимка източник

Градините на Хенералифе са построени между 12-ти и 14-ти век и са били любимо място за разпускане на Насридите. Смята се, че са едни от най-красивите градини в света и комплексът от сгради, дворчета и градини, от които са съставени, се смята, наред с Аламбра, за един от най-представителните архитектонични паметници на мюсюлманската култура.

Пасео дел Падре Махон (Paseo del Padre Majon)

снимка на пасео де лос тристес
снимка източник

Позната повече като Карера де Даро и Пасео де лос тристес, улицата, чието име е Пасео дел Падре Махон, е сред най-красивите и романтични улици в света.

Живописно място изпълнено от исторически паметници, очарователни хотелчета, ресторанти, таверни, пъбове и малки занаятчийници.

Само за тази улица си заслужава да се напише отделна публикация, така че в никакъв случай не я пропускайте, в случай, че посетите Гранада.

Площад Сан Николас

снимка на част от площад Сан Николас
снимка източник

За да стигнете до площада, ще се наложи да се поизпотите доста по стръмните улички, но повярвайте, гледката, която се открива оттам, не просто си заслужава изкачването, а го превръща в задължително.
От тази височина се вижда по-голямата част от Гранада, а изгледът към Аламбра със Сиера Невада за фон, спира дъха. Ако се случи да сте там по свечеряване, спокойно ще може да се хвалите, че сте видели едно от най-красивите места в света.
И понеже не искаме стръмните улички да ви обезкуражат, ще ви кажем, че линии С31 и С32 вървят до споменатият площад.

Ел Албаисин – най-хубавият квартал на Гранада.

Друго място, което задължително трябва са посетите, за да опознаете поне бегло Гранада, е квартала , чиито улички, площади и сгради, са силно белязани от мюсюлманското си начало и са запазили и до днес част от атмосферата от епохата на Насридите.

Ел Сакромонте

Ел Сакромонте има славата на изключително живописен квартал, и не напразно. Докато се разхождате по уличките му, ще имате възможност да разгледате някои от типичните пещерни къщи и да усетите специалния “привкус”, който добавя на града, квартала.

Кралският параклис

снимка на кралският параклис в Гранада
снимка източник

Намиращ се в съседство до Катедралата на Гранада, Кралският параклис е един от най-важните исторически пунктове в града и едно от най-посещаеаните места.

Тук са намерили покой тленните останки на Католическите крале, дъщеря им Хуана Лудата и съпругът й, Филип Хубави.

Храмът е построен между 1505 и 1517 г., и е посветен на Йоан Кръстител и Йоан Богослов.

Катедралата на Гранада

снимка на част от катедралата на гранада
снимка източник

Катедралата на Гранада е една от най-големите испански катедрали. Главният олтар е във формата на кръг и това го превръща в безпрецедентвн в историята на архитектурата.

Парка на науките

Ако сте деца, задължителна спирка е и парка на науките. Постоянно се организират интересни експозиции, а входа е 7.50 евро + 2.50, ако искате да посетите и обсерваторията.

Тапеар

Както вече сте разбрали, тапеото е важна част от испанската култура. Гранада не остава назад в това отношение. Цената на напитка е средно 2€, но тапата, с която се сервира е впечатляваща. С три напитки и сте се навечеряли, докато се наслаждавате на приятната атмосфера.

Чай

Не всичко е бири и тапи 🙂 Да изпиете един чай, в някоя от типичните арабски чайни, също е културно изживяване. Улица Калдерериа Нуева, която се намира в близост до една от централните улици Елвира, е осеяна с безброй чайни, арабски сладкарници и малки занаятчийски магазинчета. Определено си заслужава да отделите около час-два и да се направите една приятна разходка, придружена от пауза за чай.

Както винаги сме ви приготвили препратки към хотели и един фрий тур.

Потърсете хотел в Гранада, на гарантирано най-добри цени, обещани от прителите ни от Агода:

Освен това може да резервирате фрий тур или платен тур, с приятелите ни от Сивитатис. Оставяме ви линкове към няколко от предложенията им, съответно на испански и –в случай, че не говорите испански– на английски език.

коментирайте!