Сантяго де Компостела – Какво да посетим в Сантяго де Компостела?

Понеже така и така, сме планирали публикации на тема Пътят към Сантяго Пътят на Сантяго, също би бил удачен превод, но не и своеобразната тавтология „пътят камино“, както често погрешно се превежда на български — решихме, че ще е ок да започнем от главният град на Галисия, Сантяго де Компостела.

Сантяго де Компостела и Катедралата снимани отдалече
снимка източник

Както навярно знаете, Сантяго де Компостела, е един от най-посещаваните поклоннически центрове в света, а и сред най-красивите испански градове. Място, което бихте искали да разгледате в лежерното спокойствие на някой релаксиращ уикенд или пък след натовареният преход по пътят към Сантяго.

Пласа дел Обрадоиро

снимка на част от пласа дел обрадоиро
снимка източник

И така, нека обиколката ни започне от Пласа дел Обрадоиро (Plaza del Obradoiro). Този площад, безспорно от най-красивите в Испания, можем да посетим откъм северният вход, там където се намира ел хостал де лос рейес католикос, в миналото болница за пилигрими, вдигната по поръчка на католическите крале, за да обгрижва болни и поклонници.

Много е вероятно да се заразите от веселостта на тълпата прииждащи пилигрими, на различни възрасти, облекли еднакви фланелки и пеещи песни за мир и любов. Навярно ще ви е любопитно да прочетете табелите, които носят някои от тях, с надпис, че раздават безплатни прегръдки.

Катедралата на Сантяго де Компостела

снимка на катедралата на Сантяго де Компостела
снимка източник

Централното място на Пласа дел Обрадорио е заето от величествената Катедрала на Сантяго де Компостела, построена между 1075 и 1211 г., за да приюти мощите на Свети Яков, покровителят на града. Катедралата, в чиито черти са вплетени три стила — Романика, Барок и Готика — е обявена за културно наследство на човечеството и освен това, спокойно можем да я обявим за една от най-красивите в света.

Във вътрешността на Катедралата ще видите един от най-разпознаваемите символи на града, Ел Ботафумейро (El botafumeiro). Ел Ботафумейро е най-голямата и уникална кандилница в света, висяща на 20 метра височина и задвижвана посредством сложна система от макари с помощта на 8 човека.

снимка на Ел Ботафумейро
снимка източник

Самата катедрала е огромна по размер с няколко капели, от които се откроява главната, под чийто олтар са положени мощите на Свети Яков.

Паласио де Рахой

снимка на паласио де рахой на свечеряване
снимка източник

Не, не става въпрос за бившият министър-председател на Испания, който, между другото, е родом от Сантяго де Компостела, а за архиепископ Бартоломе Рахой Лосада, по чието разпореждане през 1766 г., започва строежа на сградата, която днес приютява кметството на града и е известна като Паласио де Рахой (Palacio de Rajoy).

Пласа де лас Платериас

Един от най-красивите площади (ако не и най-красивият), на Сантяго де Компостела е Пласа де лас Платериас (Plaza de Las Platerías). В центъра на площада се намира Фуенте де лос Кабайос (Fuente de los Caballos), а в краят му се намира Каса дел Кабилдо (Casa del Cabildo), декорирана с геометрични мотиви типични за компостелският барок.

Тук на този площад се намира и каса дел деан, мястото на което ще ви издадат пилигримски сертификат, Компостела, в случай, че сте извървели пътят на Сантяго.

Пласа де А Кинтана и вратата на Санта Ана

снимка на пласа А Кинтана
снимка източник

В задната част на катедралата се намира и широката Пласа А Кинтана (Plaza de la Quintana), на която се намира и вратата на Санта Ана, която се отваря само веднъж в годината на Свети Яков. Година на Свети Яков е тази, в която 25 юли (денят на Свети Яков), се пада неделя.

Пак на тази гласа се намира огромен кръст с посвещение A los Héroes del Batallón Literario de Isos. Става въпрос за батальон сформиран от студентите на университета в Сантяго де Компостела, които хвърлени в битка срещу френските окупатори, приемат името Батальон на Литераторите.

Паласио Фонсека

снимка на клоатъра на Паласио Фонсека
снимка източник

Една от най-красивите сгради в Сантяго де Компостела, е Паласио Фонсека, построен по поръчка на архиепископ Алфонсо де Фонсека.

Пласа де Асибечериа

Друга задължителна спирка е познатата под рано като Райска врата, но по-късно реконструирана и преименувана, Пласа де Асибечериа.

Торта де Сантяго

снимка на торта Сантяго
снимка източник

Не пропускайте да пробвате Тарта де Сантяго, страхотна на вкус, а и какъв по приятен начин да вкусите от атмосферата на един град, ако не поддавайки се на кулинарните изкушения, с които несъмнено ще ви изпита?

коментирайте!