Внос на кола в Испания

Колко струва регистрацията на кола в Испания?

Как се регистрира лек автомобил в Испания? Вероятно е поне веднъж да сте си задавали този въпрос, особено ако сте се замисляли за внос на кола, закупена, от да речем, Германия.

В случай, че сте решили да се впуснете в подобно начинание, ето какви са стъпките, които ще трябва да предприемете:

Необходими документи за регистрация в Испания на внесена отвън кола, лек автомобил и изобщо – моторно превозно средство.

Много важен елемент от процеса по внос на закупена отвън кола в Испания, е да приготвим всички документи на колата, както и тези отразяващи транзакцията.

В документацията на колата, не трябва в никакъв случай да липсва така наречената ficha tecnica на колата (талон), нито сертификата удостоверяващ, че автомобила отговаря на европейските стандарти за безопасност и опазване на околната среда – certificado de conformidad.

За да удостоверите транзакцията, трябва да представите документ за покупко-продажба и ако продавача е частно лице, поискайте фотокопие на паспорта му, телефонен номер и адрес. Ако документите са написани на език различен от испански, ще се нуждаете от превод извършен от заклет преводач.

Докарване на автомобила в Испания

Тази част не се нуждае от особени напътствия, ако автомобила минал технически преглед, може да го докарате и с шофиране, ако не, оглеждайте се за превоз със влак, кораб и т.н..

ITV или иначе казано техническият преглед е задължителен!

Дори и да е минал технически преглед наскоро, веднъж регистриран в Испания, автомобилът подлежи на инспекция от тукашен оторизиран сервиз, така че веднага след уреждането на документите, трябва да минете задължителното ITV.

Документите, които трябва да представите при минаване на ITV са:

  • Шофьорска книжка.
  • Талон или т.н. tarjeta de inspeccion tecnica или какъвто там е еквивалента в държавата, от която внасяте колата.
  • Ако автомобилът има хомологация от типа CE, е необходимо да представите или нея или сертификат СЕ.

Веднъж минали преглед, може да ви се прииска да въздъхнете облекчено, но нека ви посъветвам приятелски –Не бързайте, идва частта с:

Данъци за регистрация на внесени в Испания коли.

Тук първата стъпка е попълването и заплащането на модел 576, съответстващ на Impuesto Especial sobre Determinados Medios de Transporte в Hacienda. Ако колата е купена в държава от ЕС и е нова използвайте докато сте там, да представите и модел 300 (удостоверяващ платен ДДС) или 309 (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales, за атомобили втора ръка, закупени от частни лица).

Ако колата е от страна, която не е член на ЕС, на митницата ще ви дадат докумемт (DUA), който се представя в Hacienda вместо спомематите 300 и 309, но във всеки случай 576 си остава задължителен.

Веднъж приключили с Hacienda, идва ред на кметството. Сега е време да се сетите за онова „Божието – Богу, кесаревото – кесарю“. Няма как и тук ще трябва да минете през касата на кметството и чинно да си внесете impuesto de circulacion. В зависимост от кметството, таксите са вариращи.

Следва закупуване на табелките с номера и на бегом към DGT, като не забравяйте да си носите ВСИЧКАТА събрана дотук документация. В трафикото остава последен финансов напън, в който ще трябва да платите таксата за регистрация на внесен в Испания автомобил. Тази такса варира в зависимост от типа на автомобила, замърсяването на околната среда и т.н.

Колко струва регистрацията на внесена кола в Испания?

Сигурно вече предусещате, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Ако трябва да назовем някаква сума, имайте предвид, че тя е ориентировъчна! И така говорим за приблизително 1500 евро, но разходите спокойно може и да надхвърлят тази сума. Освен това, в тези около 1500 (или повече!) евро не сме включили пътните разходи. Може би това ще ви накара да се замислите, доколко изгодна е покупката на автомобил навън и вносът му в Испания.

коментирайте!