Okupas – какво са и какво (не) можем да предприемем срещу тях?

Тема на днешната ни публикация е явление, което мисля, че няма аналог в друга европесйка страна, но ако греша, моля поправете ме, като оставите коментар. Вече сте разбрали от заглавието, става въпрос за окупас.

Самонастаняването, по принцип, не е от вчера и съществува от векове. Това, което го прави уникално в случая, в Испания, са абсурдните права, които защитават узурпаторите.

Точнo затова и пишем на тема okupas, за да ви спестим евентуални неприятности, в случай, че се изправите пред подобен проблем.

Първото нещо, което ви идва на ума, в случай, че някой нагло се настани в дома ви, използвайки това, че сте в отпуск и разпускате неподозирано на някой плаж, е да го изритате сами или с помощта на приятели. Грешка! Ако са минали 48 часа и окупаторите могат да го докажат, вие извършвате нарушение на закона, като посягате на чужда собственост. Мислите си, че това е абсурдно? Почакайте, очакват ви още изненади.

Първоначалният порив да разбиете вратата на собственото си жилище и да се саморазправите е отминал. Сега се опитвате да скроите план, който ще ви помогне да спечелите безкръвно войната. В този скоростен брейнсторминг, някой от семейството, а може би вие самият, си припомня от часовете по история, колко супер-укрепени крепости са падали под желязната обсада на противника, който тактически е отрязал притока, на каквито и да е продоволствия към града.

Така се ражда гениалната идея да им спрете водата и тока. Това е втората ви грешка. И сега, моля, четете бавно и внимателно, понеже е малко трудно за асимилиране: Спирането на тока на даден имот с цел принуждаване на някой да го напусне е престъпление, по смисъла на член 172.1 или 172.3 от испанският наказателен кодекс, в които се третират престъпленията за принуда. По същият смисъл е престъпление и смяна на ключалката на собствеността.

Знаем, че тук навярно искате да изпочупите всичко, което е в обсега ви, от яд. Не само, че някакви нагли типове са се самонастанили в дома ви. Не само, че е много вероятно да не видите никога повече, никоя от вещите си, понеже междувременно са били изхвърлени или продадени. Освен всичко това, ще трябва да им плащате и разходите по ток, вода и газ.

Сигурно се надявате, че ако просто спрете да плащате, компанията ще им спре тока и няма да сте извършили нищо незаконно. Отново сте грешка, продължавате да сте отговорни и освен това, в даден момент, ще трябва да изплатите дължимата сума накуп.

Добре де, все нещо може да предприемем срещу тези okupas, нали?

Първите 48 часа са най-важни. Ако в този срок подадете сигнал за влизане с взлом в жилището ви, полицията има право да изкара нарушителите без да им е необходима съдебна заповед.

В случай, че сте изтървали този срок, може да заведете граждански иск, като от около 2 години има закон известен като експресен, който значително съкращава сроковете за възвръщане на собствеността. Става въпрос за срок от 3 до 5 месеца, проблема е обаче, че заповедта за освобождаване на жилището, с която полицаите вече имат право да влязат и да изкарат принудително самонастанилите се, може да се забави до година и половина след това, според опита на потърпевши.

Превенцията, в случая, е най-доброто решение. В този смисъл, ако може да си позволите да ползвате услугите на някоя охранителна фирма, супер. Ако обаче, нямате възможност да плащате месечни такси за охрана, съм ви приготвил значително по-икономично решение: инсталирането на камера.

Всъщност не каква да е камера, а такава, която се свързва към телефона ви и в момента, в който сензорите й засекат движение на крадци или окупас, изпраща съобщение до смартфона ви и по този начин можете да подадете сигнал в полицията и така да се възползвате от 48-часовият прозрец, предоставен ни от закона.

Камерата, която ви предлагаме има добро съотношение цена/качество и освен това 4 и половина от 5 звезди, от приблизително 2000 гласували.

За да я закупите, може да кликнете върху снимката или да последвате този линк.

Защото всяко средство, което може да ни помогне в борбата срещу окупас, е важно!

Понеже прочетохме подхвърляния в соц. мрежи, че целта на статията била реклама на тази камера, обръщаме внимание на линка отдолу, който сочи към един куп подобни камери в Амазон и който линк е там още от началото на публикуване на статията, но явно не се набива много на очи. Избрахме камерата от снимката, заради мнозинството положителни отзиви. И всъщност ако решите, отидете и потърсете сами камера с подобни характеристики, важна е идеята.

Ето линк към каталога

коментирайте!