Испания банкиране: Ще плащаме повече комисионни

С изчезването на Bankia (която беше погълната от CaixaBank) и новата стратегия на BBVA, скачат и таксите за клиенти, които са решили да поддържат единствено банкова сметка, без да използват какъвто и да е друг финансов продукт на съответната банка.

Така например, BBVA, реши да промени комисионните си считано от 15 юни, като главната промяна е в таксата за поддръжка на банкова сметка, за клиенти, които не използват други продукти от 100 на 160 евро.

Клиентите на погълната от CaixaBank, Bankia, плащаха годишна такса от 168 евро, но тези на CaixaBank плащат за същата услуга 240 евро. Освен това, CaixaBank начислява 2 евро за операция извършена на гише на лица под 65-годишна възраст, а по-възрастните използваха тази услуга гратис в рамките на 4 операции месечно.

След поглъщането на Bankia, в Испания остават 4 големи играча, които покриват 70% от пазара: CaixaBank, Santander, BBVA и Sabadell. Клиентите на всяка една от тези банки ще заплащат между 160 и 240 евро такса за поддръжка, в случай, че не са обвързани с тях по никакъв друг начин.

Въпреки, че от споменатите банки поддържат тезата, че повишаването на тези такси, за услуги, които доскоро бяха безплатни, няма да представлява финансово обременяване за мнозинството, които и досега не заплащаха за подобна услуга, експертите от Instituto de Estudios Financieros в Барселона не са съгласни с това. Според тях по този начин банките притискат клиентите си да сключват договори за нови продукти или да трансферират вече съществуващите от други банки.

За повече новини свързани с Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!