До 12000 евро годишно, за всеки отложил пенсионирането си в Испания

Вчера мнистърът на социалната сигурност в Испания, Хосе Луис Ескрива, разясни какво ще включва реформата на пенсиите, по която все още се водят преговори с работодатели и синдикати, и която ще бъде представена в Брюксел, като една от главните реформи включени във възстановителният план придружаващ усвояването на европейските фондове.

Реформата включва няколко точки: ревалоризация обвързана с IPC от предходната година, утежняване на процеса за доброволното преждевременно пенсиониране и –може би най-важната– чек на стойност до 12000 евро за всички отложили пенсионирането си, за всяка отложена година.

По-късното пенсиониране спомага за редуциране на публичният дефицит и за стимулиране му Ескрива е приготвил два инструмента: тоягата и моркова.

Тоягата: Увеличение на редуциращите коефициенти при предварително пенсиониране с до 30% в случай на трудов стаж под 38 години и 6 месеца. В момента се отчисляват 16% първата година, спадайки прогресивно до 2% в следващите. Ескрива предлага това отчисляване да скочи до 21% първата година, с прогресивно намаляване до 3.3% през следващите. Мярката няма да влезе в сила веднага, а след 6-годишен период на адаптация.

Морковът: Както писахме по-горе, Ескрива, предлага бонуси до 12000 евро, за всяка отложена година. Таванът е 12000 евро при максималните пенсии и минимумът 4786 евро в случаите на минимална пенсия. Сумата може да се получава веднъж в края на годината или фрагментирано по месеци в зависимост от личните предпочитания. Към този стимул, министърът на социалната сигурност в Испания, иска да добави други 4% в плюс към пенсията, които да бъдат получавани пожизнено.

За повече новини свързани с Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!