Важни промени в закона за движението по пътищата в Испания

Остават броени седмици до влизането в сила на новият закон за движението по пътищата в Испания. От 11 май 2021 г., ще трябва да се съобразяваме с новите правила и тук изброяваме най-важните от тях:

Ограничение на скоростта

Ограничението на скоростта в населени места ще бъде до 30 км/ч като на места може да бъде регулирано до 20 км/ч и разрешаване на до 50 км/ч за големите улици с повече от едно платно във всяка посока.

Нарушения

Санкциите за някои нарушения се увеличават, като в случаите на използване на мобилен телефон или шофиране без сложен предпазен колан, които започват да се третират като много тежки и в случая на използване на телефон се наказват с отнемане на от 3 до 6 точки, взависимост от това дали го държим или не в ръка, а в случай на липса на сложен предпазен колан, на детски столчета, шлемове (при моторите) или други мерки за сигурност ще се отнемат 4 точки вместо досегашните 3.

Добавяне на 2 точки в книжката

Без значение с колко точки разполагаме в момента в испанската шофьорска книжка, винаги можем да добавим към тях още 2, до достигането на максимално 15, след изкарването на специални курсове, предназначени да подобрят навиците ни зад волана.

Целите на предстоящата реформа са намаляване на броя на загиналите и тежко ранени в пътно-транспортни произшествия с 50% до 2030 г. и свеждането им до цифра близка до нула, до 2050г.

За повече новини свързани с Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!