„Бунт“ срещу превръщането на магистралите в платени в Испания

Макар и повечето детайли относно това, как точно ще изглежда крайният вариант на платените автомагистрали в Испания, да не са ясни и на самото правителство, немалко автономни правителства, партийни, превозвачески и потребителски организации реагираха остро срещу влизането в сила на подобна мярка.

Обсъжданите за момента тарифи са по 1 евроцент на километър и обхващат всички пътища с по 2 или повече еднопосочни платна и от правителството доуточняват, че мярката ще влезе в сила едва след като срещне одобрението на повечето от главните партийни организации, както и на транспортният сектор.

Предложението не само не успя да срещне много поддръжници, но и някои от съдружниците на правителството, както и от самите редици на управляващата партия, се изказаха негативно относно проекта. Един от тях е главният секретар на PSOE за Андалусия, Сусана Диас, която заяви, че не е съгласна с това тези нови такси да паднат върху гърба на обикновените граждани и че в Андалусия се борят от години с премахването на платените автомагистрали и точно за това е изцяло против подобна мярка.

В подобен тон се изказа и говорителят на Unidas Podemos, Пабло Еченике, който квалифицира мярката като „данък за средната класа“.

От PP, Ciudadanos и PDeCAT обявиха, че ще поискат сметка от правителсвото, на следващата сесия за парламентарен контрол, насрочена за 12 май, а от VOX, внесоха предложение в долната камара, с което настояват правителството да се откаже от предложението си за въвеждане на платени автомагистрали.

Други организации, като OCU (организация за защита на потребителите), също не закъсняха да се възпротивят, аргументирайки се с това, че подобна мярка предполага тройно оскъпяване за гражданите, които веднъж ще плащат за използване на магистралата, втори път поради данъците, с които се облага автомобила и трети път от оскъпяването на всички стоки и услуги, до които ще доведат новите такси.

За повече новини от Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник – César

коментирайте!