В какъв срок наемодателят е длъжен да ни уведоми за неподновяване на договор в Испания?

Предполагам, че темата ще е интересна за доста сънародници, дошли да се устроят и започнат/започнали работа в Испания. Немалка част от българите в Испания живеят под наем и затова не е зле да знаем, какви са правата ни при подновяване/неподновяване на договор.

В какъв срок наемодателят е длъжен да ни уведоми, че няма да подновява договора ни?

Ако, да речем, договора ни изтича на 30 септември тази година хазяинът е длъжен да ни уведоми в срок от не по-малко от 4 месеца преди крайната дата (тоест не по-късно от 31 май 2021), евентуaлното решение да не подновява договора си с нас. Тази промяна в закона влязла в сила с кралкси указ 7/2019 важи за всички договори сключени след март 2019 и ни позволява да удължим договора с до 3 години в случай, че наемодателят не спази указаният срок.

В какъв срок трябва да уведомим наемодателят, че нямаме намерение да удължаваме договора ние?

Ако ние сме в ролята на наематели и вземем отново за пример 30 септември тази година, като крайна дата на договора ни, то тогава сме задължени да уведомим наемодателят не по-късно от 31 юли, тоест в двумесечен срок, че не възнамеряваме да удължаваме договора за наем.

Какво става ако пропуснем този срок?

В случай, че пропуснем двумесечният срок рамкиран от закона, в който сме длъжни да уведомим намерението си да не подновяваме договора за наем, то наемодателят е в правото си да изисква удължаването на договора с 1 година или някакъв вид финансово обезщетение, в случай, че е фиксирано такова.

За повече новини свързани с Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!