Безработицата в Испания спада с 129 378 човека

Свеж полъх за пазара на труда в Испания са данните изнесени от министерството на труда и социалната сигурност, според които безработните са спаднали с 129 378 човека през май. Спадът е рекорден ако се вземат предвид данните от 1996 г. насам, тоест откогато тези данни се записват, тъй-като никога досега бройката на отписалите се от paro не е била толкова висока отчетено на месечна база.

Освен това цифрата на заетостта се покачва с 211 923 човека, увеличение от 1,1%, за да достигне до общо 19 260 000 заети лица.

Общият брой на безработните пък спада до 3,78 милиона, като това е най-ниското ниво от края на миналото лято, което съвпада с краят на първата вълна на пандемията.

Разделено по провинции, нивото на безработица бележи спад във всички от тях, с изключение на Алмерия, където се повишава с 481 човека.

От началото на годината са се сключили 6,8 милиона трудови договора (11,1% повече от същият период на 2020г.), от които 784 041 са безсрочни.

Испанският премиер Педро Санчес сподели по повод тези данни, че ваксинирането на населението е най-добрата икономическа политика и че се надява напредъкът, който се отбелязва във възстановяването от кризата, да достигне до всички.

За повече новини свързани с живота и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!