До 820 000 евро глоба за фирми излагащи работниците си на опасност от топлинен удар в Испания

Министърката на труда, Йоланда Диас, предупреди над 137 000 фирми със солени санккции (глоби до 820 000 евро) в случай, че излагат работниците си на риск от получаване на топлинен удар. От испанското министерство на труда са приготвили за изпращане над 137 000 писма, на фирми, чиято дейност е свързана с работа на високи температури, напомняйки им задължението да предпазват служителите си работещи при такива екстремни условия.

През 2019г., са регистрирани над 100 случая на топлинни удари и трудови злополуки свързани с работата на прекалено високи температури. Затова и от Министерството на труда са решили да напомнят на работодателите, задължението им да предпазват служителите си.

Двата най-засегнати сектора са строителството и този на земеделското стопанство. Диас, подкани фирмите от тези два сектора да се ангажират работниците им –над 1 милион– да не бъдат излагани на опасно високи температури.

В писмата, които ще получат фирмите се напомня също и за солените санкции, които в случай, че нарушвнията се категоризират като тежки се глобяват с между 2046 и 40 985 евро а при много тежките нарушения, глобите стартират от 20 985 и могат да достигнат до 819 780 евро.

От министерството не предвиждат увеличаване на работния щат, но ще фокусират вниманието си специално върху фирми работещи в сивия сектор, понеже работниците без трудови договори са най-много изложени на подобен риск.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!