Внимавайте с фалшивите обяви за работа в Испания

Ако ви се е случвало да търсите работа, навярно сте попадали поне веднъж на обяви в социалните мрежи, които са ви подканвали да изпратите CV. Не бързайте! Уверете се, доколкото е възможно, че обявата, която четете е реална, особено ако е публикувана в WhatsApp или Facebook, дори най-вече тогава.

Mercadona е една от често използваните примамки, ако не и най-използваната. Условията за работа в тази верига супермаркети са доста добри и измамниците използват това като стръв. Нерядко се използват и други известни вериги магазини и заведения, като Carrefour, Lidl, El Corte Inglés и McDonald’s.

И макар и информацията в обявите да е различен за всяка една от посочените фирми, има някои общи белези, по които можем да ги разпознаем:

Всички се разпространяват по Facebook или WhatsApp, като предлагат по-големи от нормалното заплати, както и минимални изисквания, за да привлекат вниманието на четящит ги.

Освен това, както може да си представите, при отваряне на офертата за работа, тя ви отвежда към страница, която няма нищо общо с фирмата „предлагаща“ работа в обявата.

Друг отличителен белег на фалшивите обяви е, че повечето не се интересуват от професионалната ти подготовка или опит, единствената им цел е да се доберат до личните ти данни, с които не се знае какво може да се случи оттам нататък.

За да не ставате жертва на такъв тип измами е най-добре да се отправят към официалните страници на фирмите търсещи нови служители и най-вече, никога не изпращайте лични данни на някакъв си номер в WhatsApp или където и да било. Такива данни са необходими едва при сключването на трудов договор, но за такъв е необходимо да минете през поне едно интервю. Никоя голяма фирма няма да ви изисква номер на личен документ и други чувствителни данни, без преди това да ви е интервюирала и да ви е уведомила, че има интерес да ви наеме на работа.

Освен това, в нашият сайт се опитваме да разработим секцията ни с обяви за работа в Испания, като публикуваните от испански сайтове са предварително проверени.

Ако имате познати търсещи да наемат работници, може да ги насърчите да ни пишат на oobiaviespabg@gmail.com

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!