„Месецът на изчакване“ за помощи

С тази публикация ще обясним какво представлява месецът на изчакване (mes de espera), който е често срещано изискване при много видове помощи и субсидии за безработни. Този „месец на изчакване“ започва да се прилага през 2011 г., като целта е намаляване на бюджетните разходи за изплащане на помощи на хора без работа и без доходи и е доста оспорвана мярка, понеже оставя намиращите се и без това в затруднена финансова ситуация, в ничия земя за период от 30 дни, по време на които е необходимо да се оправят както могат без никаква допълнителна помощ от държавата.

Какви са задълженията на кандидатстващият за помощи през този месец?

По време на тези 30 дни, кандидатстващият за помощи, не трябва да отказва никаква оферта за работа, нито участие (освен ако няма уважителна причина) в курсове за професионално формиране или пък преквалификация.

Голяма част от помощите изискват по време на този месец на изчакване, кандидатстващият да е в активно търсене на работа. Това ще рече, че трябва да се докаже пред el Servicio Autonómico de Empleo, че са се разпращали автобиографии, посещавани са интервюта за работа и т.н..

Откога започва да се засича месецът на изчакване?

Месецът на изчакване започва от приключването на периода, в който изтича правото за получаване на предходната помощ или субсидия, а не от последният ден на получаване на помощта, който е десето число на следващият месец. Пример: на Петър правото му да получава паро изтича на 20 май. Последният превод на помощта ще се извърши на 10 юни, като му се изплатят 20-те дни от май, но месеца на изчакване започва от 20 май, а не от 10 юни.

Какво става ако през месеца на изчакване започнем работа?

В случай, че започнем работа през месеца на изчакване, броячът спира на пауза, без да се занулява. Тоест, изминали са 18 дни, започваме работа на временен договор, приключваме договора и в денят, в който се записваме отново като в процес на търсене на работа, задействаме брояча, който започва от ден 19.

ВАЖНО: Не бива да бъркаме месецът на изчакване със срокът, в който трябва да кандидатстваме за паро. В случай на прекратяване на трудов договор, служителят има 15 работни дни (не се броят съботи, недели и празнични дни) за да си вземе час за съответната oficina de empleo или пък да кандидатства за помощта по интернет. Месецът на изчакване се прилага единствено между изтичането на една помощ и кандидатстването за друга.

В случай, че предлагате работа, може да ни изпратите обявата си на obiaviespabg@gmail.com

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

2 thoughts on “„Месецът на изчакване“ за помощи”

  1. Pingback: Помощ за навършили 45 години безработни в Испания © Българи в Испания – полезният сайт!

  2. Pingback: Семейна помощ за безработни © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!