Зелена светлина за изпитание върху хора на испанска ваксина срещу ковид

Испанското министерство на здравеопазването, даде зелена свелина на изпитанието върху доброволци на PHH-1V, ваксина срещу ковид разработвана от HIPRA, международна компания с главен офис в Испания. С това PHH-1V, ще се превърне в първата ваксина срещу ковид, разработвана на испанска територия, изпитана върху хора.

Педро Санчес на посещение в един от центровете на HIPRA

Изпитанието е от така наречената първа фаза, като пациентите няма да знаят дали са били инжектирани с PHH-1V или с някоя от останалите разрешени ваксини. Целта на това първо изпитание е да провери на първо място сигурността и толерантността, а освен това и имуногенноста и ефикасността като вторични обективи.

За изпитанието от HIPRA ще си сътрудничат с няколко медицински центъра, които ще стартират процес по набиране на доброволци, според критериите зададени им от компанията, като едно от изискванията е кандидатите да са на възраст между 18 и 39 години.

Ваксината е базирана на рекомбинантни протеини, които се съединяват за да образуват единна структура и които са придружени от адювант засилващ имунната реакция. Тази комбинация е в състояние да предизвика имунна реакция срещу един от протеините на SARS-CoV-2, познат като S протеин.

Същият метод е използван и от ваксините разработвани от Novavax и Sanofi/GSK, които се намират в процес на оценка за евентуалното им одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Разликата е, че в разработваната от HIPRA ваксина са използвани протеини от два различни варианта на вируса.

Доброволците ще бъдат разделени на групи и първата от тях ще започне с най-малката доза на ваксината и в случай, че всичко мине добре, дозите ще се увеличават при следващите групи.

Ако всичко мине добре, от компанията се надяват да започнат производство още през октомври тази година. От HIPRA предполагат, че ще могат да произведат 400 милиона дози през 2022г. и 1,2 милиарда през 2023г. Ваксината ще се съхранява на температури между 2 и 8 градуса, което ще улесни разпространението ѝ.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!