Неща, които правиш и може да ти излязат солено в Испания

Нещо ми казва, че почти всеки от прочелите тази публикация е правил поне едно от всички описани неща и внимание, защото следващият път това може да ви струва от няколко десетки, до няколко хиляди евро. Какво? Не сте правили нищо от описаното? Ок, радвам се, в такъв случай ви разрешавам да се подсмихнете самодоволно и да отминете.

Започваме с вече публикувано предупреждение: Не карайте с джапанки! Не наистина, освен, че е неудобно, може да отнесете 200 евро глоба. Предупредени сте и то вече в две отделни публикации.

снимка източник

Докато сме на тема автомобили: Не изкарвайте ръката си през прозореца, докато шофирате. Знам, че може да ви се струва много секси или тежкарско да облегнете лакът на прозореца, но да ви обадя, че гъзарията започва от 80 и стига до 200 евро.

снимка източник

Имам още от раздел автомобили, но нека за разнообразие вкараме нещо от ежедневието. Нещо тривиално като влажните кърпички. Почти съм сигурен, че не сте го правили, но за всеки случай да ви предупредя, не хвърляйте влажни кърпички в тоалетната чиния! Изключение са разбира се специално обозначените като biodegradables. Кой ще следи какво хвърляте в тоалетната ли? Добре, нека си представим следният сценарий. В хотел сте, използвате влажната кърпичка, за каквото там ви хрумне и вместо в кошчето за отпадъци я хвърляте в тоалетната. След това пускате водата и се оказва, че сте запушили отходните тръби. Няма смисъл от повече обяснения предполагам. На някои места, като Валенсия, глобата е доста солидна, до 3000 евро.

снимка източник

Загуба на DNI. Сега идва ред на нещо наистина забавно. В случай, че си загубите три пъти DNI-то, освен да ви вземат на подбив, може да се наложи да се бръкнете с между 100 и 600 евро. Не съм сигурен дали това важи и за NIE-тата, но имайте едно наум, ей така за всеки случай.

снимка източник

Да се разхождате по бански на улицата. В немалко кметства е абсолютно забранено разхождане по бански в населеното място. В Барселона, например, глобата е между 120 и 300 евро.

снимка източник

Грим в паузата на светофара. Класика при по-красивите половинки от човечеството. Не знам защо, но нерядко на жените зад волана им се струва, че червеното на светофарите е измислено за да могат да си сложат грима, докато дават път на останалите водачи. Така де, хем полезни, хем пък и ефикасни. Както и да е, глобата е 200 кинта, така че може да правите като нас мъжете, да си гледате телефона или просто да се правите, че си мислите за нещо важно. Само да вмъкна, че за телефона беше шега. Глобата там е също 200 евро и сега като го споменах, няма да го изнасям в отделна точка. Просто запомнете: Без грим и телефони в колата, дори и на светофар, дори и на червено.

снимка източник

Продавам кола и искам всички да го знаят. Оппа, успокойте топката, може и вече да сте го чували, но за всеки случай: Провесването на табели Se vende, е абсолютно забранено. Ако шофирате с подобна табела, глобата е 200 евро, поради намаление на видимостта. В случай, че паркирате колата обаче, в някои населени места глобата може да стигне до 1000 евро поради неправилно използване на публичното пространство (в случая улицата). В интерес на истината, не всички кметства налагат подобни санкции, но е добре да проверим как стоят нещата в това, в което ще паркираме с подобен надпис.

снимка източник

Зареждане с музика. Не, не говорим да се заредите с музика, а зареждане на бензиностанция с включено радио, CD или каквото там се намира в колата ви. При зареждане на гориво, автомобила трябва да е напълно изгасен и това включва, светлини и радио. Глобата се върти около 200 евро.

снимка източник

И докато сме на тема музика: внимавайте, защото ако сте решили да запознаете местните с изящният ви музикален вкус, е доста вероятно да подпомогнете тукашната хазна с едни 100 евро. Вероятността е правопропорционална на нивото на децибелите. С други думи, слушайте си музика, ама без да се оливате със звука, а така както бихте си пуснали надвечер някое ноктурно на Шопен за фон на ракията и шопската салата.

снимка източник

И отново музика или пък подкасти или пък каквото там обичате да слушате със слушалки. Сигурно вече усещате накъде бия…Точно така, никакви слушалки! Слушалки fuera. Няма смисъл да обяснявам защо, нали? Глобата е до 200 евро.

снимка източник

Автостоп е ок, но не навсякъде. Ако сте на автомагистрала рискувате да отнесете глоба от 80 евро. Пътуването на автостоп не е забранено, но не може да се практикува по магистрали.

снимка източник

Мебели на улицата. Може и да ви изглежда ок да оставите старите мебели на улицата, но не е. Дори и в близост до кошове за боклук. В повечето населени места глобата е между 750 и 1500 евро.

снимка източник

Ами това е. Не сте правили нито едно от гореописаните? Честно!? Хмм… Не знам… не знам…

За повече информация свързана с работа и живот в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!