PSOE заговаря за създаването на публична енергийна компания

снимка източник

Днес четвъртък вицепремиерката и оглавяваща Министерството на екологичният преход, Teresa Ribera, заговори за пръв път за създаването на публична енергийна компания, която да поеме контрол над енергийните ресурси, след изтичането на периода на концесия, подкрепяйки по този начин идеята на Unidas Podemos, които неколкократно повдигаха този въпрос.

От Podemos обясниха, че досега не е било лесно да убедят коалиционните си партньори за поемането на подобна инициатива, понеже подобна точка липсва в договорките около съставянето на съвместно правителство. Според източници близки до Unidas Podemos, парламентарната група на лилавата формация работи върху закон, който да подпомогне създаването на подобна публична енергийна компания.

Teresa Ribera даде интервю за Cadena Ser, в което след критики към решението на Podemos, да мобилизира населението да излезе на протести срещу покачването на цените на тока, коментира, че намира възможността за контрол над енергийните източници и начина на създаване и предлагане на енергия, за ключова.

Изпълняващатата длъжността генерален секретар на Unidas Podemos, Ilone Belarra, реагира на изказването на Riberaм като публикува туит, в който приветства решението на PSOE, да се отвори за диалог по темата и добави, че ситуацията изисква незабавен отговор на космическите цени на тока.

От Facua също са приготвили списък с мерки, които намират за наложителни и сред които също изпъква създаването на публична енергийна компания, която да поеме енергийните ресурси, веднъж освободили се от договорите за концесия. Друго предложение от списъкът им с 10 точки, е фиксирането от страна на правителството на максимални цени на тока.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!