CSIC предупреждава за реална опасност от цунамита в Испания

Испанският висш научноизследователски съвет (CSIC), предупреди, че Испания също може да бъде обект на поразителни цунамита, след излседване на дъното на Алборанско море.

Според ръководителят на изследователският екип, Ferran Estrada, съществува реална възможност всеки един момент цунами да удари испанският морски бряг. Едно такова цунами би достигнало височина от около 6 метра и изглежда малко в сравнение с 30-метровите вълни причинили неимоверни щети и стотици хиляди човешки жертви в Япония, Тайландия, Индонези и др. страни, но опасността в случая се засилва от малкото време за евакуация.

Местоположението на Алборанско море, ограничава значително времето за реакция. Счита се, че ако от точката обект на изследователското изследване позната като falla de Averroes, се генерира цунами, то ще достигне андалуският и мароканският брегове между 20 минути и малко над половин час.

Ferran Estrada препоръчва обозначаването с предупредителни надписи на зоните, които могат да бъдат засегнати от цунами и предупреждава плажуващите за незабавно напускане на плажната ивица и възможно най-бързо оттегляне към вътрешността, в случай че забележат отдръпване на морето.

коментирайте!