Лицевото разпознаване пристига на испанските летища

Напредъкът на биометричните технологии и по-специално на лицевото разпознаване, достигна до етап, в който сканирането на лицата ни може да се използва като ефективен метод на идентификация подобен на този на личните карти. Неща като сканиране и сверяване на информацията в база от данни, които довчера ни бяха показвани само във филмите, вече са напълно приложими и в реалността. Като примерно на летищата, където тази технологи е намерила две различни приложения.

Първото е за улеснение фактурирането на багажа и качването на самолета след преминаване пред камера и никакъв друг контрол. Второто приложение е, както може би вече се досещате, от страна на полицейските служби и ще служи за контрол на пътуващите лица при входа и изхода на летищата.

Първите проби са реализирани на летището на Менорка, където на пътуващите с Air Europa, е предоставена възможността да регистрират биометричните си данни при фактурирането на багажа и след това да стигнат до вратата за качване на борда по специален коридор, оборудван със съответнит устройства за лицево разпознаване и пропуск на пътници.

Друга проба е направена на летището на Мадрид, където на пътуващите е дадена възможността да регистрират данните си през приложение за смартфони на въздушните линии.

От Aena уточняват, че обработването на данните се извършва след изричното съгласие на потребителя и се използва за улеснение на придвижването между контролните точки на летището.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!