Испански инженер прави машини за създаване на вода от въздуха

Aquaer е севилска фирма, която прави машини способни да създават питейна вода от атмосферата и по този начин да снабдяват пустинни области, в които тази жизненоважна течност е по-скоро лукс.

Изобретател на системата е 82-годишният инженер Enrique Veiga, от Галисия, който създава първият прототип още през далечната 1990 г.

Изобретението е базирано на принципа на работа на климатиците, като с помощта на електрическа енергия охлажда въздуха, кондензира го и след това го превръща във вода. Машините с по-малък капацитет произвеждат между 50 и 75 литра вода дневно, докато по-големите версии могат да достигнат до 5000 литра.

Машините на Aquaer не са единствените по рода си, тъй като съществуват и други генератори на вода използващи подобна технология, но докато останалите се нуждаят от висок процент влажност на въздуха и ниски атмосферни температури, системата на Veiga работи при температури до 40 градуса и влажност от едва 10% до 15%.

Вече са няколко държавите от африканския континент, които се възползват от изобретението на Enrique Veiga. Машина с 500 литра капацитет е инсталирана и в бежански лагер близо до Триполи, след като Nhat Vuong, бежанец от виетнамски произход с резиденция в Швейцария, се среща с Veiga и основава благотворителна организация Water Inception, която в момента набира средства за монтаж на соларни панели, които да намалят енергийният разход на проекта, влиянието му върху околната среда, както и да му дадат още по-голяма автономност.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!