Нови правила за влизане в България от днес 1-ви септември

Днес здравният министър, Стойчо Кацаров, разписа заповед, с която влизат в сила нови правила за влизане в България.

Българи пристигащи от държави от червената зона за разпространение на ковид-19 са длъжни да представят пред граничните служби дигитален ковид сертификат на ЕС за ваксинация или документ удостоверяващ преболедуване. Алтернативата е отрицателен резултат от ПСР тест, направен до 72 часа преди влизане на територията на страната.

Новите страни попадащи в червената зона са САЩ, Ирландия ,Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Казахстан, а от зелена в оранжева преминават Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино.

С новата заповед се създава списък на държави извън Европейския съюз, чиито сертификати ще са равностойни на цифровия ковид сертификат издаван от ЕС. Тези държави са: Ватикана, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Република Северна Македония, Украйна.

Испания преминава от червена в оранжева зона, като за тази зона важат същите изисквания и отпада ограничението за пропускане единствено на български граждани.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!