Pedro Sánchez анонсира незабавно покачване на минималната заплата

Премиера на Испания, Pedro Sánchez, обяви незабавно покачване на минималната работна заплата (SMI) на конференция в Casa de América (Madrid). В речта си пред членове на правителството, бизнесмени и други личности от различни сектори, Sánchez, анонсира незабавното покачване на минималната работна заплата, както и предприемането на действия срещу неспирното поскъпване на цената на тока, без да уточнява какви точно.

В началото на година, премиера замрази минималната работна заплата, с обяснението, че е необходимо да се даде преимущество на реинкорпорацията на работниците в ERTE и възстановяването на фирмите, но добрите макроиномически показатели и позитивната еволюция на заетостта промениха решението му.

Според Sánchez, за да се подсили възстановяването на икономиката е необходимо създаването на повече заетост и по-добро заплащане и това минава през увеличаване на минималната работна заплата, като крайната цел на правителството е до края на мандата тя да представлява 60% от средната работна заплата в Испания.

Освен това премиера изрази притесненията си от постоянното покачване цената на електроенергията, като подчерта сложността на проблема, но и добави, че правителството работи и ще продължи да работи по въпроса, докато не се намери изход от ситуацията.

Макар и да не посочи някакви конкретни мерки, извън вече намаленото ДДС и предстоящите облекчения върху производството на електроенергия, Sánchez, си постави за цел да намали волатилността на регулирания пазар и обеща да отвори дебат по темата в Европа, понеже голяма част от регулацията е на ниво ЕС.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!