Правителството на Испания ще бори покачването на тока с алтернативни търгове

Алтернативни търгове и ограничаване на волатилността на тарифите са инструментите, които правителството на Pedro Sánchez, ще приложи в борбата срещу постоянно покачващата се цена на електроенергията.

Пълният план, който е все още в процес на оформяне, ще бъде представен на следващият министерски съвет и се върти около идеята за намаляване на влиянието на енергийния пазар върху крайната цена, с търсенето на алтернативни източници на снабдяване, както и намаляване влиянието на цените на газта на международните борси, при генерирането на електроенергия.

Крайната цел е в среносрочен план, тарифите на крайния потребител да не са толкова зависими от движенията на пазара, като за целта ще се използват някои налични борсови инструменти, с чиято помощ ще може малко или много да се канализират цените на електроенергията.

Освен това за момента се отменя до края на годината, данъка върху производството на електроенергия в размер на 7.06%, като впоследствие ще се решава, дали този данък да бъде отменен изобщо, както и дали да остане постоянно намалението на ДДС от 21% на 10%, което за момента важи до края на годината.

Друга мярка е стимулиране на собственото производство на електроенергия, било персонално или пък колективно в енергийни сдружения.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!