miDGT – приложението за смартфони, което прави шофьорската ви книжка излишна

Наскоро прочетох, че учудващо много испанци не познават приложението за смартфони на DGT, miDGT, което позволява да „носим“ шофьорската си книжка, с нас в телефона.

Знам, ние българите сме нация техническа, все пак сме измислили чушкопека (добре де, донякъде и компютъра), и сега изведнъж ще се окаже, че 99% от читателите на ЕспаБг, ползват активно въпросното приложение, но ако виес сте единият процент незапознати с miDGT, останете и разберете, с какво още може да ви бъде полезно.

Няма да навлизам в детайли около инсталирането и активирането на miDGT. Просто влезте в съответният апстор, взависимост от ОС на смартфона ви и свалете приложението. След това за регистрацията, ще е необходимо да разполагате и с Cl@ve PIN, за да може да се иденитифицирате в системата и общо взето това е всичко около активирането. Веднъж разпознати от системата ще имате достъп до:

  • Шофьорска книжка. Това е може би главният плюс на приложението. Имате телефон (или по-точно имате батерия) – имате и книжка! Сега е момента да натъртим на явната подробност, че книжката ви трябва да е испанска, да няма после недоволни недоразбрали.
  • Документи на превозното ви средство. Това също е от големите плюсове на miDGT. Документите на автомобила (мотора или каквото и превозно средство да притежавате) са винаги с вас. Разрешителното за движение (Permiso de circulación) и техническият талон са достъпни от приложението. Всъщност на мен талона не ми се отваря от miDGT, като ми излиза някакво съобщение, че е достъпен само във физически формат, но доколкото разбрах от повърхностното прочитане на съобщението, може да се преснима и качи в телефона. Иначе разрешителното за движение си е там, с всичките си подробности.
  • Точки. Тук няма какво толкова да се обяснява, може да направите бърза справка за точките си, в случай, че не сте сигурни, с колко точно разполагате.
  • Технически преглед. Ако от сервиза, в който преминавате техническия преглед, случайно пропуснат да ви известят, че крайният срок наближава, в miDGT, може да проверите, кога е крайната дата.
  • Застраховка. В приложението можр да видите и подробности около застраховката на превозносто средство.
  • Глоби. Знам, неприятна ситуация, ама понякога се случва да преминем на ръба покрай някой радар и да не сме сигурни дали са ни засекли. С miDGT, може да излезете от съмнения, тъй-като показва текущите ни глоби, но не знам какви са темповете за актуализация, за да ви кажа, от кой точно момент, може да смятате информацията за актуална.

Това са общо взето плюсовете на miDGT, аз го използвам от може би повече от година и проблеми около самото приложение съм нямал, но трябва да подчертая, че през този период не са ме и спирали за проверка на документи. Все пак, няма защо да се притеснявате около валидноста на този метод на идентификация. Единственото, което трябва да ви притеснява при евентуална проверка е, да не останете без батерия и зарядно в колата. А и да не забравя да натъртя дебело другото очевидно нещо: miDGT е валидно, поне за момента, само за Испания. Да не вземете да си тръгнете за България само с телефона, че после има да ме споменавате…

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!