Среща без споразумение за вдигане на минималната работна заплата между синдикати и работодатели

Днес приключи последната среща между синдикатите и организацията на работодателите, без да бъде постигнато съгласие по това, с колко да бъде вдигната мининималната работна заплата. Други срещи между представителите на работници и работодатели не са предвидени и е много вероятно правителството да трябва да взема само решение, какво точно да бъде повишението.

Синдикатите искаха увеличение от 25 евро, докато организацията на работодателите заяви, че моментът не е подходящ за никакво увеличение, правителството от своя страна е склонно да повиши SMI с между 12 и 19 евро.

Източници близки до Министерството на труда обаче, не изключват възможността за нова среща между синдикати и работодатели, като според тях все още е възможно споразумение.

Тазу сутрин, Yolanda Díaz, втори вицепремиер и оглавяваща Министерство на труда, припомни, че Pedro Sánchez, е обявил повишаването на минималната работна заплата в Испания за незабавно. От нейното министерство приемат, че това означава от 1-ви септември, докато Nadia Calviño, министърка на икономикатас, смята, че увеличението на SMI, трябва да влезе в сила от октомври.

Calviño каза още, че се надява да бъде постигнато съгласие между работодатели и синдикати и то да бъде в очертаните от правителството граници 12 и 19 евро.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!