Противоречив край на забраните в Испания: Може да си поръчаме напитка на бара, но личният лекар ни „преглежда“ дистанционно

Испания слага край на повечето забрани и новината е от такъв калибър, че е отразена дори в Ню Йорк Таймс. Въпреки това, някои от рестрикциите остават и повечето будят меко казано недоумение с прякото си противоречие с отпадналите такива. Тук ще посочим няколко от тях, върху които се акцентира и в испанската преса.

Училище. Детето ви отива на учлище след като е закусвало с вас в бар отворен на 75% от капацитета си във вътрешността или на 100% ако е на тераса, като и в двата случая може (и най-вероятно няма) да носите маски. След това ще изчакате търпеливо, заобиколени от десетки други ученици и родители да се отворят училищните врати и малко след това детето ви се озовава в един друг свят. В този друг свят ще се нареди чинно в колона с останлите си съученици и ще изчака покорно да го извикат поименно за да влезе в „изолирания“ си клас. В межучасията на двора ще може да се събира с други деца, но само от същият курс и ще трябва да носи маска, за разлика от това ако се намира в парка след училище, където ще може да играе с останалите без маска. Родителите, от своя страна, няма да могат да се срещат с учителите по начин различен от дистанционният, но пък ще могат да се събират в барове, на кино или вкъщи, помежду си.

Гореописаната ситуация, може да се случи във всички автономни области, които от тази седмица отменят ограниченията в сектора на ресторантьорството и хостелерията, но в които, както във всички останали продължават да са в сила мерките в други сектори. В образователният, административният и в зравеопазването се прилага единен план изработен от правителството, в който досегашните ограничения се запазват като цяло.

Университет. В Астурия, Арагон и Мадрид, студентите могат да отидат на дискотека до 4 или 6 сутринта, но посещенията във факултета са само в една на всеки три седмици.

Личен лекар. В Кастилия и Леон няма проблем да изпиеш чаша добре охладено бяло вино облегнат на бара, но да не си си и помислил да се срещнеш с личния лекар. Здравните центрове продължават да функционират на половин мощност и „прегледите“, в много от случаите, се извършват дистанционно, по телефона. Медицинските сестри в същите центрове обаче, продължават да обгрижват пациентите си присъствено.

Публична администрация. Докато синдикати и управляващи се карат относно това, колко дни в седмицата трябва да са присъствени и в колко, един служител може да работи дистанционно, гишетата за обслужване остават затворени за публиката с всички усложнения и ограничения, до които води това.

Beatriz Olmo от Барселона разказва как регистрирането на сина ѝ в Социална Сигурност се е проточило близо година, понеже първо е трябвало да си извади електронна лична карта, до която пък е достигнала след преодоляването на многобройни бюрократични спънки. До постигането на заветната регистрация, преглед при личния лекар и изписването на рецепти за бебето са били „мисията невъзможна“. Ето защо младата майка недоумява, как барове и ресторанти функционират на 100%, но на нея ѝ се налага да извършва всички административни заявки дистанционно.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!