Испания пред възможна газова криза поради конфликт между Алжир и Мароко

Възможно ли е конфликт между две северноафрикански държави да повлияе върху фактурата ни за газ? Изглежда малко странно, но да, възможно е.

Преди около два месеца, алжирският министър на енергетиката, даде да се разбере, че няма да поднови концесията на газопровода минаващ през Мароко и снабдяващ с газ Испания. Напрежението между неговата страна и Мароко ескалира (за пореден път) до прекъсване на всякакви отношения между двете страни и това се отразява на отстрещният бряг на средиземно море.

Ситуацията, разбираемо, разтревожи Испания, чийто министър на външните работи направи спешно посещение на Алжир за да се осигури, че този конфликт няма да се отрази на газоснабдяването на страната. Още повече, че това се случва по време, когато испанските домакинства и без това са засегнати от повишаването цената на електроенергията.

През 2020 г., Алжир, е д0ставил 30% от общо количество газ консумирано от Испания, което превръща африканската държава в най-големият снабдител на газ за изминалата година, като за тази до момента цифрата е дори още по-голяма – 44%. Голяма част от внесената газ минава през газопровода Магреб-Европа (GME), пресичащ Мароко и другият газопровод Медгаз, свързващ Алжир директно с Испания.

Газопроводът GME, който Алжир иска да затвори има дължина от 1400 км. и доставя средно 10 милиарда куб.м. годишно на полуострова.

карта на газопроводната структура на Испания източник Wikipedia

Медгаз, от своя страна, свързва Алжир директно с Испания (Алмерия) и е с дължина от 750 км. и капацитет от 8 милиарда куб.м. годишно, като в момента се намира в процес на разширяване, което ще увеличи капацитета му до 10 милиарда куб.м. на година.

графика roc3n

Макар и Алжир, както и испанското правителство, да заявиха, че Испания няма да има недостиг на газ, затварянето на единият от газопроводите ще доведе до намаляване на газоснабдяването и съответно до заменянето му с други по-скъпи източници, каквито са газовите танкери.

Испания може да мине и без този газопровод, но цената на природният газ се оскъпява от това, че при използването на танкери първо се втечнява, след това се превозва и се налага отново да бъде върнат в газообразно състояние, докато през газопровода доставката е директна и в нормално състояние.

От друга страна цената на природния газ на международните пазари се повиши вследствие на пандемията, по време на която бяха спрени множество инвестиции във фракинг и газови кладенци, а след отпадането на ограниченията производството и консумацията се отприщиха брутално, което увеличи невероятно търсенето на газ и провокира намаляване на световните запаси а оттам и скок цените.

За момента от Алжир осигуряват, че ще си изпълнят задълженията, дори да се налага да използват танкери. Проблема е в това, че оставяйки отворен само един газопровод, в момента, в който се наложи временнот му спиране по каквато и да било причина, Испания ще трябва да търси други и по-скъпи доставчици на природен газ. Ето как конфликтът между Алжир и Мароко, може да се отрази пряко на цената на газта в Испания.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!