Правителството потвърди за новите платени автомагистрали в Испания, но предпочита да ги нарича „тарифиране според използването“

Правителството потвърди решението си да направи платени автомагистралите, но предпочита да говори за тарифиране според използването на испанската пътнотранспортна мрежа. Това обяви генералнният секретар на SGE, Серхио Васкес като потвърди, че намеренията на правителството в тази насока, остават непроменени.

Васкес наблегна още на наложителността на подобна стъпка и неоходимостта от дебат по темата, като припомни, че мотивите за включването ѝ в плана обвързан с усвояването на европейските възстановителни фондове, са поддръжка на инфраструктурата от ползвателите й, както и постигането на устойчивост и стабилност в тази насока.

Въвеждането на тези такси ще доведе до директно облекчаване на бюджета, в който за 2022 г. са заложени близо милиард и половина евро за поддръжка на пътищата. Сума, която според оглавяващата la secretaria Estado de Infraestructuras, Movilidad y Agenda Urbana, намира за крайно недостатъчна. До момента поддръжката на пътнотранспортната мрежа е натрупала загуби от 8 милиарда евро.

Освен това от правителството не искат да говорят за ТОЛ система, понеже това предразполага гражданите да го асоциират с тарифите на отдадените на концесия автомагистрали, докато идеята на управляващите е много по-близка до португалската система, при която се плаща взависимост от направения пробег.

Новата система най-вероятно ще предполага инсталиране на камери контролиращи номерата на автомобилите, които преди това трябва да бъдат вписани в база данни и асоцииран валиден начин на разплащане. Цената на километър вероятно ще бъде 1 цент, като по този начин пробегът Мадрид-Валенсия ще излиза около 3.60 евро за цялата отсечка.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!