Важни промени при преминаване на ITV (годишен технически преглед) влизащи в сила през 2022г.

Нови изисквания при преминаването на ITV (годишен технически преглед), влизат в сила от 2022г. и не е зле да се запознаете с тях, за да избегнете неприятни изненади.

Нова документация

От следващата година, освен талона за технически преглед (Tarjeta de Inspección Técnica) и el permiso de circulación е задължително представянето на още два документа: единият е DNI на титуляра на МПС (може и фотокопие), а другият – документ акредитиращ платена застраховка гражданска отговорност. В случай, че не представите документ удостоверяващ платена гражданска отговорност, дори и да е в перфектно техническо състояние, резултатът от прегледа ще бъде desafavorable.

Нови тестове

Освен споменатите нови документи, другата важна новост при преминаване на ITV, са новите тестове на системите подпомагащи управлението на автомобила или така наречените asistentes a la conducción (ADAS), датчици, сензори и камери, инсталирани в различни части на автомобила с цел улеснение на управлението му, като например асистенти за паркиране и др. Тези ADAS трябва да бъдат перфектно калибрирани и регламент 2019/621 издаден от ЕС, заставя производителите на автомобили да предоставят необходимите данни на съответните сервизи, които да проверяват изправното им функциониране.

От май 2023г., влиза в сила и директива 2014/45/UE на Еврокомисията, която задължава сервизите извършващи годишните технически прегледи да включат и проверка за шума произвеждан от МПС, при работещ мотор. Главните потърпевши тук ще са всички с модифицирани ауспуси. Очаква се някои от сервизите да започнат да извършват тази проверка още през 2022г.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!